суботу, 18 серпня 2018 р.


« БОРЩ, ЯК НАЦІОНАЛЬНИЙ СИМВОЛ УКРАЇНИ»

У Міністерстві культури України підтримали ініціативу про внесення класичного українського борщу до Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Внесення до Національного реєстру переліку борщу, як елементу нематеріальної культурної спадини погодилося місто Бровари. «Борщ відповідає критеріям ЮНЕСКО, оскільки сприяє національному розвитку та свідчить про культурну ідентичність суспільства», - повідомив очільник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Зараз вирішується питання про звернення  до провідних  українських  кухарів і кулінарів з офіційним запитом щодо класичного рецепту українського борщу.




Виставка – інсталяція «Борщ – національний  символ України» розповідає глядачам про найдавнішу найпоширенішу овочеву страву українців –борщ. Про його значення у харчовому раціоні народу свідчать прислів’я: «Як нема борщу, то нема й їжі», «Борщ –старий господар», «Де в хаті борщ і капуста, там хата не пуста», «Борщ  та  каша – мати наша», «Борщ, каша та  ще кваша – вся їжа наша». Вважається, що існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу. З матеріалів виставки можна дізнатися різні рецепти цієї страви, цікаві факти про український борщ. 


Палкими шанувальниками борщу були Микола Гоголь, П.Скоропадський,  імператриця Катерина ІІ… І.Котляревський стверджував, що українці  просто не можуть жити без борщу. Т.Шевченко називав гетьмана П.Скоропадського «великим знавцем  та створювачем борщів». Кулінарні рецепти українських страв зустрічаються у творах багатьох українських  письменників. Наприклад, І.Котляревський, І.Нечуй–Левицький, М.Гоголь, Г.Квітка–Основ’яненко, Т.Шевченко, М.Матіос. Практично жодний роман, повість  ХІХ ст. не обходилися  без опису страв  та напоїв. Цікаво, що парадні обіди ХІХ ст.. у Києві починалися з борщу.





Немає коментарів:

Дописати коментар