вівторок, 22 січня 2019 р.


Філарет. Плідна діяльність за утвердження ідеалів духовності і злагоди.

В цьому році Україна на державному рівні відзначає 90-річчя Філарета — православного українського церковного діяча, патріарха української православної церкви.
Філарет — архієпископ і Митрополит Києва, Патріарх Київський і всієї Русі-України - видатний діяч не тільки церкви. Широко відома його громадська та державна діяльність, яка була відзначена багатьма нагородами. Наприклад, серед них, Орден Свободи, Хрест Івана Мазепи, Орден “Єдність і честь”, Золота медаль Тараса Шевченка, орден “За заслуги”, Орден пошани, орден “Захисник Української землі” він отримав у 2018 році.
Цікаво, що 22 січня цього року відзначається 1000 років з початку правління князя Ярослава Мудрого, Великого князя Київської Русі. У 1995 році був заснований вища нагорода України — орден князя Ярослава Мудрого для нагородження громадян за видатні заслуги перед Україною в галузі державного будівництва, зміцнення міжнародного авторитету України, за визначну благодійницьку, гуманістичну та громадську діяльність. 
Картинки по запросу орден ярослава мудрого ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу орден ярослава мудрого

В Статуті ордена зазначено, що вищим ступенем ордена є 1 ступень, нагороджений орденом будь-якого ступеня іменується кавалером ордену князя Ярослава Мудрого. Девіз ордена: “Мудрість, честь, слава”. Нагородженому орденом вручається комплект атрибутів відзнаки: знак ордена, дві зірки ордена, плечова нагорода, стрічка з бантом, мініатюра знака ордена, грамота про нагородження, орденська книжка. Станом на 2018 рік три особи в Україні нагороджені всіма п'ятьма ступенями ордену і являються повними кавалерами ордену князя Ярослава Мудрого. Серед них патріарх Філарет. Орденом п'ятого ступеня він був нагороджений у 1999 році, першого - у 2008 році Указом Президента України за № 653-2008 “За визначний особистий внесок в утвердження духовності, гуманізму та милосердя, багаторічну плідну церковну діяльність та з нагоди 1020-річчя хрещення Київської Русі”.


З нагоди ювілею Патріарх української церкви Філарет нагороджений найвищою відзнакою держави - званням Героя України!

Немає коментарів:

Дописати коментар