вівторок, 22 січня 2019 р.


“Український Ермітаж”- справжня окраса і гордість нашої культури.

Ще навчаючись у Москві, працюючи у Петербурзі молодий юрист Богдан Ханенко захопився історією мистецтва та колекціонуванням художніх творів. Часто бував на виставках, в музеях.
Під час весільної поїздки в Італію Варвара та Богдан Ханенки починається історія майбутнього музею, коли вони придбають перші картини для своєї колекції.  У 1881 році Богдан Ханенко виходить у відставку. Родина оселяється в Києві. Ханенко стає відомим власником цінних зібрань, колекцій світового мистецтва. Він успішно завершує організацію і відкриття у Києві першого публічного художнього музею. На церемонії його освячення у 1904 році Богдан Ханенко висловив своє бачення значення такого закладу: музей має бути не лише зібранням раритетів, а й школою, і храмом, і священним місцем, куди мусять стікатися всі для вивчення прекрасного і поклоніння красі - щоб потім , у житті, любити і шанувати красу.
По заповіту Богдана Ханенко дружина передає громаді міста його колекцію мистецтва.
За  переконанням мецената твори мистецтва - це надбання, яке повинно належати усім.
Наявність у музейних колекціях надзвичайно вартісних та унікальних пам'яток мистецтва забезпечили музею славу за межами країни. У 2011 році, враховуючи унікальність зібрання музею, його внесок у розвиток музейної справи, провідну роль у вивченні, збереженні та популяризації західноєвропейського і східного мистецтва, загальнодержавне та міжнародне визнання діяльності указом Президента України  музею надано статус національного.






Немає коментарів:

Дописати коментар