пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

Політик і поет Номан Челебіджихан
До 135-річчя від дня народження.


Відомий кримськотатарський політичний і громадський діяч. Один з організаторів першого Курултаю. Перший голова уряду Кримської Народної Республіки в 1917 році. Перший муфтій мусульман Криму, Литви, Польщі і Білорусі. Очолював національний рух кримських татар.
Був обраний головою Всеукраїнського Мусульманського виконкому і муфтієм-головою Таврійського мусульманського духовного управління. У 1918 році заарештований, розстріляний, його тіло було викинуто в море. Трагічна загибель зробила Номана символом кримськотатарської нації.
Муфтій вважався не тільки лідером народного руху, а і совістю, гордістю і свідомістю народу.
23 лютого — день трагічної загибелі видатного кримськотатарського політично-громадського діяча, гуманіста, відзначається як день його пам'яті. 

                  

Номан Челебіджихан є автором віршів, які були вперше опубліковані українською мовою в журналі “Всесвіт” у 2014 році. Автори перекладу: Галина Михайловська та Володимир Чернишенко. Челебі Челебієв (так підписував свої твори поет) писав вірші ще під час навчання в Петербурзі. В період 1913-16 роках він створює свої головні прозаїчні і поетичні роботи: “Молитва ластівок” - автобіографічна розповідь, вірші: “Дочка пастуха”, “Темниця”- про  незборимість духу людина-борця у неволі; «Жовтий тюльпан», “Бідний перехожий”, “Вітчизна татар”, ”Прощавай, татарський світе...”, “То моя клятьба” та інші. У 1916 році він пише вірш “Я поклявся...”, який стає текстом національного гімну кримських татар. Цей вірш публікується у двох варіантах перекладу: Галини Михайловської і Михайла Карпового.

                              

Номану Челебіджихану присвячена книга Ю.Кандима (переклад українською Ю.Косенка) “Не заросте травою поле бою” та повість Тимура Пулата “Скажи смерті: ні!” Ці книги та творча спадщина поета-гуманіста  зберегає  пам'ять про видатну постать історії кримськотатарського народу.




Немає коментарів:

Дописати коментар