пʼятницю, 7 лютого 2020 р.

Історія кримських ханів

 
 Отримувати подарунки  приємно завжди, а  корисні і красиві – особливо. Бібліотечний фонд поповнився книгою від видавництва «Майстерня КНИГИ» - двома томами  із серії «Кримські хани ХV-XVI століть і боротьба за спадщину Великої Орди» -  «Повелителі двох материків» - науково-популярної праці історика Олекси Гайворонського. Автор висвітлює аспекти політичного і культурного життя Кримського ханства і допомагає переосмислити той образ історії, що сформувався внаслідок багаторічного панування упереджень і стереотипів, які й досі побутують в українській історіографії. Книжка суттєво розширює уявлення про історичні події та персоналії, актуалізує потребу подивитися на Крим через призму самостійної історії Кримського ханства, а відтак урізноманітнює та збагачує загальний образ історії Східної Європи XV-XVIст. Окреме  місце в другому томі займає опис перших військово-політичних альянсів Кримського ханату з Річчю Посполитою та українським козацтвом.  Автор створює серію живих образів і рельєфних характерів  кримських правителів на тлі історико - політичного процесу того часу.


Ілюстрував книжки відомий київський художник Юрій Нікітін серією портретів «повелителів двох материків» - кримських ханів в чудовій техніці середневічної графіки. Вони не є документально достовірними – це художні образи і  яскраве сузір’я  індивідуальних образів  історичних героїв. Також  у книзі є мапи Криму  різних періодів історії, генеалогічна схема: кримські хани в 1441-1783 рр.


Олекса Гайворонський запрошує читача в історичну мандрівку по просторах двох материків, на стику  яких колись стояла держава Гераєв.

Немає коментарів:

Дописати коментар