понеділок, 10 лютого 2020 р.

Ада, дочка Байрона - перша програмістка

Рік математики в Україні


Августа Ада Кінг, графиня Лавлейс. Британська математичка, зробила опис ранньої версії обчислювального пристрою загального значення – аналітичної машини Чарльза Беббіджа. Вона склала першу у світі програму для цієї машини, тому вважається першим програмістом.
Імена Ади Лавлейс і Чарльза Беббіджа стоять поряд в історії вичислюваної техніки.
Ада була першою дитиною англійського поета лорда Джорджа Гордона Байрона. Дружина якого –  Анна Ізабелла Мілбенк захоплювалась математикою. Невдовзі батьки розлучилися. Мати віддала Аду на виховання своїм батькам і довгий час вони не бачились. Дівчинка якось познайомилась із знаменитою Мері Сомервілль, яка переклала «Трактат про небесну механіку» математика і астронома П'єра-Симона Лапласа. Так вона знайшла приклад для наслідування.




У 17 років на званому вечері вона познайомилася з професором математики Кембридзького університету Чарльзом Беббіджем. Пізніше Ада познайомилася з Максом Фарадеєм, Д. Брюстером, Ч. Вітестоном, Ч. Дікенсом.
В 1835 році Ада одружується з бароном Вільямом Кінгом. До кінця життя її величали граф інею Лавлейс. Чоловік називав її «Королевою Паралелограмів». Померла вона у 1852 році.



До 1834 року вже були калькулятори Блеза Паскаля, Лейбніца. У 1834 році Беббідж захопився ідеєю універсального комп’ютера – «Аналітичної машини». Ада зрозуміла, що ця машина може працювати не тільки з числами, а і з іншими символами, наприклад, музикою та зображеннями.


Вона знайомиться з його розносною машиною, зрозуміла її будову, оцінила її новизну і користь. Ада перекладає опис приладу Беббіджа англійською мовою і додає свої примітки, які були вдвічі більше за обсягом ніж стаття. І цим вписала своє ім'я в історію науки вичислюваної техніки і вичислюваної математики.
Ця молода жінка пояснила концепцію універсальної машини і також  написала першу програму для обчислення чисел Бернуллі.
Графиня Лавлейс була маленького зросту, привабливої зовнішності. Її називали феєю.  Дочка видатного поета Д.Байрона мала не поетичні, а метафізичні здібності, але писала легкою, красивою мовою. Мала рішучій, твердий характер, вишукані манери, смак, чудову освіту. Надавала перевагу спілкуванню та знайомству з відомими людьми в науці, мистецтві, літературі.
Цікаво, що з 1844 року Ада захопилася азартними іграми (грою на скачках), де вона могла користуватися своїми математично-аналітичними здібностями.
Ада Кінг-Лавлейс заложила наукові основи програмування за століття до того, як стало розвиватися це направлення. З 1980 року  мова програмування управлінням військовими об'єктами в США названа  ім'ям Ади.

Немає коментарів:

Дописати коментар