четвер, 9 липня 2020 р.


. "keep calm,"

І бережіть себе.

В теперішній ситуації невизначеності у коронавірусу є надійні спільники – психічні розлади різного ступеню. Спогади про минуле і боязнь майбутнього сильно отруюють життя. Зацикленість на цьому заважає зосередитися на повсякденних завданнях, підсилює тривогу, негативно позначається на якості життя. Філософи давнини і сучасні психологи наголошують, що потрібно вчитися жити в сьогоденні. Сенека стверджував: «Одне справжнє істинне і дійсне, лише час реально поточний. Слід було б завжди привітно ставитися до нього, насолоджуватися кожною хвилиною, вільною від неприємностей і болю; не слід затьмарювати такі хвилини жалем за нейздісненими в минулому мріями або турботами про майбутнє».


Як змусити мозок працювати в потрібному напрямку? Той же Сенека говорив, що «кожен день – це нове життя в мініатюрі: пробудження – це народження, кожен ранок – це юність, і засинання – смерть». Є тільки один день – завжди і у всіх тільки один день. Великий філософ Артур Шопенгауер ще в середині ХlХ століття особливо виділяв ранок, адже це юність життя незалежно від віку. У кожного є шанс почати нове життя спочатку з новим днем.



 « Для всіх взагалі занять, як розумових, так і фізичних, дуже вдалий час – ранок. Ранок – це юність дня – все радісно, бадьоро і легко. Не слід укорочувати його пізнім вставанням, витрачати його на вульгарні заняття або балаканину, а бачити в ньому квінтесенцію життя, щось священне». 








Можливо варто прислухатись до порад мудрих і освічених?
На допомогу тим, хто шукає просторово-часові координати життєвого світу, вибір шляху особистого зростання, повсякденно створює і вибудовує світ, в якому живе, хто шукає шляхи втечі з тенет буденності    і усвідомлення змісту своїх потреб у цьому світі, визначення стратегії розв’язування кризових ситуацій бібліотека пропонує книжки з тематичного розділу «"Самопізнання".



Для ілюстрації тексту були використані виключно матеріали з фонду бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар