неділю, 11 квітня 2021 р.

 КОСМОНАВТ № 12- Георгій БЕРЕГОВИЙ



народився в Україні в селі Федірівка Полтавської області. Ще в дитинстві «захворів» авіацією.  Після 8 класів школи, працюючи на Єнакіївському металургійному заводі, відвідував аероклуб. В 1941 році закінчив Ворошиловоградську школу  військових льотчиків. «Война сильно ошпарила мою душу», - згадував Г.Береговий. Під час війни зробив 186 бойових вильотів.

Був тричі збитий противником в повітряних боях.

Літав на різних типах літаків. Закінчив війну капітаном. Працював льотчиком – випробувачем.  Освоїв 63 типа нових літапаратів.

В табір космонавтів прийшов в 40 років. Де його прозвали «дідом». Професійний рівень Берегового вважається  дуже високим в історії світової космонавтики.  На свою «третю» висоту він піднявся 26 жовтня 1968 року на борту корабля «Союз -3» в 47 років!


 Це унікальний факт в історії засвоєння космосу. Після польоту  Береговий 15 років керував Центром підготовки космонавтів. Став кандидатом психологічних наук. Був активним громадським діячем. Він був єдиним в таборі космонавтів, який отримав першу золоту зірку Героя за участь в Другій світовій війні за 108 бойових вильотів. Його  друга зірка – за політ у космос на випробувальному кораблі «Союз -3».

Відкритий космічний ліцей в Криму названий іменем Георгія Берегового. В ньому відкрито музей історії космонавтики. 8 квітня 2011 року Національний банк України в серії «Видатні особистості» випустив пам’ятну монету «Георгій Береговий». Донбас вважає космонавта своїм героєм. Його ім’ям названі вулиці, школи. 


Пам’ятник герою космосу  встановлений в Києві на алеї Слави в столичному парку  Слави. Бронзовий бюст  урочисто відкритий 1 травня 2013 року – до 70-річчя визволення Києва  під час Другої світової війни.

  



 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар