середу, 21 квітня 2021 р.

 

ВЕЛИЧНА СВЯТИНЯ ВИСОЧІЄ НАД ДНІПРОМ

Собор Успіння Богородиці - головна церква – це найсвятіша  в Печерській лаврі, славетного українського монастиря. Це диво, яке створили талановиті людські руки, чисті серця, свята віра. Він вважається новою сторінкою в давньоукраїнській архітектурі,  взірцем нового типу монастирських храмів. Зовні стіни оздоблені витонченим ліпленням і малярством – іконами святих. Собор великий, щедро прикрашений мозаїкою, настінними розписами. Величний іконостас з п’ятьма рядами ікон  висотою 22 метра  був встановлений  на кошти гетьмана І.Скоропадського. На стінах  собору виникла неповторна галерея портретів українських князів, гетьманів, митрополитів, серед  них Б.Хмельницького, І. Мазепи… Називали храм   до неба подібним. Образ церкви не раз копіювали в інших містах.

Це сталося в 1073 році. До печерських ченців прийшли майстри - греки з далекого Царгорода, яким явилася Божа Мати і звеліла йти на Русь в Київ будувати церкву. Вони привезли з собою мощі святих праведників і чудотворну ікону. Коли вони побудували собор  прийшли грецькі  митці для  його розпису.

Майстри   злякалися великих розмірів будівлі і вночі втекли геть. Але все ж вранці повернулися виконати Божу волю. Вони не раз  були вражені чудесами, які відбувалися  під час їхньої  роботи. Грецькі митці  постриглися в ченці  і залишилися в монастирі. Сьогодні їхні нетлені мощі лежать в печерах…

Зводили храм дуже швидко навіть за сучасними мірками і завершили за три роки.

В історії  церкви були сумні і трагічні сторінки:  був розібраний чудовий іконостас, розграбовані скарби, втрачені святі мощі, повне знищення будівлі від вибуху під час війни.

Але сьогодні святиня українського духу і віри відбудована заново і велично височіє над Дніпром. Освячення Успенського після реконструкції відбулося в день Незалежності України 24 серпня 2000 року.



Про собор можна прочитати:  

  • збірка оповідань «Києво - Печерський Патерик»; 
  • ілюстроване видання «Наші церкви: історія, див, легенди»  З.Мензатюк;
  • «100 найвідоміших шедеврів України»;
  • «Україна духовна» В.Назарчук; 
  • «Історія української православної церкві» Д. Гордієнко;
  • монографія  «Києво – Печерська лавра – пам’ятка історії та культури України».




Немає коментарів:

Дописати коментар