четвер, 23 вересня 2021 р.

 

Мова – шлях взаєморозуміння між народами

Мета Європейського Дня мов – заклик до вивчення іноземних мов. Це є шлях взаєморозуміння між народами та країнами, шлях миру та взаєморозвитку.

В Європейському союзі  24 офіційні мови.

У світі існує 6-7 тисяч мов. Половина мешканців планети володіє двома або більше мовами. Найбільш поширеними сьогодні серед європейських мов є: португальська, іспанська,французька і англійська.

Цей день – нагода привернути увагу суспільства до мовного й культурного різноманіття Європи, яке треба підтримувати, популяризувати, розвивати мовні навички. За даними  ЮНЕСКО у світі що два  тижні вмирає  якась одна мова.

Яскравим прикладом боротьби  за свою мову, гідність та  ідентичність є діяльність діаспори народності ерзя, яка відноситься до фінсько-угорської групи, налічує в Україні біля 10 тисяч представників. У 2008 році в Києві виникло товариство « Ерзянське слово». Його заснував Сиресь Боляєць, користувач нашою бібліотеки Олександр Болькін. В квітні цього року він виступав в ООН  в якості  Інязора – верховного старійшини народу ерзя і громадянина України.

Олександр –Сиресь Боляєнь    активний майданівець, ветеран війни на Сході, організатор і активний учасник національного руху свого народу.

За час свого існування  в Україні "Erzan val"  сім разів організовувало в Києві відзначення Дня ерзянської мови:  літературні читання, виступи  відомих поетів,  літераторів. Товариство видає книги своїх авторів. Сам Олександр пише вірші, пісні: слова, музику, перекладає ерзянською українських поетів. Національне товариство створило цикл освітніх  відео програм  рідною мовою. Також заснувало   незалежне друковане видання.


Наш користувач Орест Ткаченко-відомий український мовознавець,  вивчав мову  фінсько-угорського групи, зокрема  народу ерзя,  опублікував своє  листування  з ерзянською поетесою Марізь Кемаль, подарував її в бібліотеку.




Немає коментарів:

Дописати коментар