четвер, 23 грудня 2021 р.

 

«Могилянська доба – це найкраща доба в житті Печерської друкарні…»

                                                                                                                                                                        І.  Огієнко

В 1630 році на честь Петра Могили лаврська друкарня видала перший віршований панегірик. В 1633 – другий. 1628 у Лаврі надрукували «Агапита діакона главизны поучительны» в перекладі Петра Могили з грецької  також  його  твір «Тріодь цвітна», ілюстрований  гравюрами,  про церковні гімни. В 1629 році утвердили до видання «Леітургіаріон» - одна з найвизначних праць Петра Могили. 

Петро Могила – митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, громадсько-політично-культурний діяч, реформатор, видатний богослов, просвітник, науковець реалізував себе друкуючи  в Києво-Печерський лаврі справжні книжкові шедеври, які стали справжніми культурними пам’ятками.


Після навчання у Львівській братській школі Петро Могила продовжує свою освіту в університетах  Польщі, Франції. Володів грецькою, латиною та іншими мовами. Він мріяв про військову кар’єру, але  згодом вирішив твердо служити православ’ю й народу України. Пішов у монастир, приймає чернецтво у лаврі.

З грудня 1627 року його обрали  її  настоятелем.  20 років  до смерті він стояв на чолі книговидавничої справи в Україні. Друкарня Лаври успішно працює саме під час керування митрополитом Петром Могилою. Він розумів значення і роль друкованого слова для розвитку суспільства, тому добився права відкривати друкарні при церквах і монастирях. Діяч залучав для книговидання найкращих вчених, художників. В лаврській друкарні виходили релігійні, історичні видання,  світські книги, поезія, наукові праці, шкільні підручники  церковнослов’янською, польською, німецькою, молдавською, грецькою   мовами.  Могила як науковець, письменник, видавець почав формувати книжкову українську мову.

У  1645-1646 роках  митрополит друкує свою книгу «Собрание  короткой науки о артикулах веры…», потім – «Великий требник» - зібрання звичаїв та обрядів українського народу, яка була художньо оформлена гравером Іллею зі Львова, який прикрашав інші видання друкарні. Наприклад, "Києво-Печерський Патерик".


Петро Могила видавав наукові праці  відомих вчених Туптала Д., С.Яворського, І.Гізеля, що сприяло розвитку богословської освіти в Україні. Друкарня стала науково–культурним  осередком.

Митрополит започатковує Могилянську колегію, яка стає академією. У спадок якої він залишає власну багату бібліотеку.  

Творець унікальних книг  Петро Могила залишив 20 творів на церковно-теологічні, філософські, просвітницькі теми. Все життя  Могили є взірцем невтомної діяльності на славу Господа, на користь і в ім’я кращого майбутнього України. Він був першим, кого канонізували у святі Українські Православні  Церкви усіх конфесій у 1996 році.



400-річчя видатного діяча України відзначали в усьому світі

під егідою ЮНЕСКО.

Немає коментарів:

Дописати коментар