середу, 18 травня 2022 р.

 

 Українські овечки, які підкорили світ     

Яків Гніздовський – уродженець Тернопільщини, після Другої світової війни емігрував у США, де здобув світове визнання як митець. Все життя підкреслював своє українське походження. Він багатогранний і різноманітний митець. 

Працював у рекламі, кераміці, графіці, захоплювався гравюрою, скульптурою малих форм, іконописом, екслібрисом, виготовленням гобеленів, ілюстрацією книг, полюбляв різати по дереву. В цій царині художник ставив для себе  найскладніші завдання і чудово їх виконував. Результат вражав глядача.

Перше визнання як художник отримав на виставці в  Міннеапольському інституті мистецтв, де  його дереворіз «Кущ» зайняв другу нагороду.

 У світі митець відомий як автор філігранних дереворізів за мотивами живої природи: «Соняшник», «Кукурудза», серія «Сосни»(200 зображень), «Ліс», «Поле»,  серія «Вівці», про яких митець казав: Мої вівці заблукали до самої Індії; також зображення дерев, тварин (галерея котів), квітів.  Це улюблені теми  художника. 





Дивує витонченість, майстерність, досконалість образів, довершеність  у кожній лінії.  Фахівці  вважають дереворізи Якова Гніздовського «одним з найбагатших і  найоригінальнішими звершень в американському графічному  мистецтві». У творчості автора вражає його блискуче мислення та оригінальний погляд на об’єкти живої природи. Твори художника – вираз його філософського ставлення до добра, гармонії, любові, природного порядку речей. Яків Гніздовський закликає глядача до пізнання Бога-Творця всього Всесвіту через прекрасні об’єкти  живої і неживої природи… Митець шукав себе все життя.





Він відкрив свій закон досконалості у зображені звичайних і простих речей, стилізації природних форм і фактур. Мав свою неповторну творчу техніку і почерк майстра. Глядача вражає творча винахідливість, тонкий вишуканий смак, віртуозна майстерність, завершеність стилізованої композиції, авторська геометризація, ритмічність, орнаментальність і симетричність. Тому міг не підписувати свої твори.

Цікава історія головної теми творчості митця. Після переїзду у Нью-Йорк у молодого художника не було достатньо коштів для оплати натурників. Його улюбленими і безкоштовними «моделями», які працювали «за арахіс» зі слів Гніздовського, були орангутанг Енді, вівці, та інші звірі  зоопарку м.Бронкса.

Його творіння «Соняшник» і «Зимовий пейзаж» прикрашали кабінет президента США  Дж.Кеннеді в Білому домі.

 

Талант молодого художника високо оцінив і матеріально підтримав великий знавець мистецтва і меценат  митрополит Андрей Шептицький. Тісні стосунки Гніздовський підтримував з архієпископом Любомиром Гузаром.

У творчому доробку художника налічується 377 гравюр (більшість з них виконані технікою різьблення по дереву). Зберігаються роботи майстра  у приватних колекціях, наприклад, у Н.Рокфеллера, Національному  музеї  американського  мистецтва у Вашингтоні та інших музеях США, відомих галереях світу, у тому числі в Україні.

Туга за Україною була найбільшою трагедією життя Якова Гніздовського, яка не полишала його до останніх днів. Знову побувати в Україні за життя так і не судилося. В незалежну Україну художник повернувся вже після смерті. Згідно із заповітом він був перепохований на Личаківському кладовищі у Львові. Так повернувся всесвітньо відомий  великий син України із подорожі  тривалістю в ціле життя – Яків Гніздовський.





Немає коментарів:

Дописати коментар