вівторок, 21 червня 2022 р.

Нехай не кане в небуття все, що гідне пам’яті і шани!

Сьогодні, 22 червня, в Україні – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

На світанку 22 червня 1941 року на Київ упали перші німецькі бомби. Так розпочалася німецько-українська війна 1941-1945 років. 

Вона тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії ХХ століття. Німецько-радянська війна показала українцям руйнівну силу обох тоталітарних режимів. Битва за Україну виявилася довгою й кривавою. Українці зазнали найбільших втрат за роки тієї війни. Адже вона забрала життя кожного п’ятого українця. Наші славні захисники продемонстрували і показують зараз силу духу і готовність боронити свої землі, свій народ. І наш священний обов’язок – навіки зберегти пам’ять про воїнів-визволителів, які вигнали і виганяють ворога з нашої Батьківщини. 

Цього дня вшановується пам’ять усіх, чиє життя покалічила і зруйнувала та страшна війна. Тих, хто так і не повернувся з війни. Тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар. Усіх тих, хто день за днем наближав Велику Перемогу.



Ніхто не забутий!

Ніщо не забуте!

Ми переможемо!

Все буде Україна!

 

Знайте історію, бо вона допомагає людині стати мудріше, виховує любов до Батьківщини. Освідчена людина завжди розуміє, що без минулого немає майбутнього, а для народу його історія – це не просто минуле, це його душа.


Збірка статей відомих учених і громадських діячів розповідає про боротьбу за незалежність, становлення і розбудову Української держави (всі історичні періоди). 

Автор переконливо доводить, що дві світові війни, революції, голод, геноциди й чистки, які протягом першої половини ХХ століття спустошували Європу, руйнували і заразом творили українську націю й відіграли важливу роль у формуванні сучасної України. Ця книжка — важливе дослідження масштабів і парадоксальних наслідків масового насильства, яке допомагає зрозуміти складну історію ХХ століття.


Книга унікальна тим, що містить автобіографічні спогади киян, які жили в столиці під час Другої світової війни. 18 історій демонструють, яким було життя під час війни для звичайної людини. Це роки голоду, примусової праці та важких випробувань. Видання дає інформацію про те, яким було повсякденне життя столиці у воєнні роки. Це наша власна історія, яку ми маємо пам’ятати та зберегти для наступних поколінь, щоб не допустити її повторення.

Сьогодні, коли відбуваються потужні зрушення в суспільному сприйнятті минулого, відновлюється інтерес до історії України. Читач може познайомитися з думкою провідних вітчизняних істориків, результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. При цьому автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються, що дозволяє кожному з нас самому виступити суддею в цих суперечках.

Видання присвячене одному з найбільш актуальних питань сучасної України – висвітленню Історії нашої держави. В різні періоди окремі території нашої країни були складовою частиною різних держав, що не могло не відобразитися на її етнічному складі та культурі. Треба пам`ятати, що Україна – багатонаціональна країна, і такою була завжди. Саме це зробило нашу культуру надзвичайно багатою, бо її складовими частинами стали культурні надбання різних народів. Зберегти цю культуру, її традиції – одне з найважливіших наших завдань. І тільки сьогодні в Україні на тлі цієї етнічної строкатості почалося формування справжньої політичної нації. Якою вона буде? Як допомогти цьому процесу? Над цими питаннями і розмірковують автори нашої книжки

«Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців» - Олександр Довженко




Немає коментарів:

Дописати коментар