Гастрономія,
як портрет нації
В нашій генетичній
пам’яті назавжди закарбувались трагедії штучних голодоморів і ми також добре
пам’ятаємо дефіцити харчів, стандарти кулінарних радянських традицій – совєцька
їжа для совєцьких людей.
Їжа – найвпізнаваніша
і найзрозуміліша ознака нації. Іван Котляревський в Енеїді описує понад 300 страв
давньої української кухні, що демонструє різноманіття історичної кулінарії.
Українська гастрономічна традиція увібрала та адаптувала традиції усіх народів,
що населяли нашу територію.
Гіпократ стверджував: «Ми є тим, що ми їмо» Так що ж ми їмо в різних регіонах нашої країни? Про це в своїй яскравій, цікавій і доступній формі йдеться в книзі Марії Сердюк «Смачна історія України».
Кожна область має свої
смачні особливості:
- Київ – котлета по-київськи; київське сухе
варення; київський торт;
- Полтава - Галушки;
- Одеса - биточки з тюлечки;
- Львів - Галицький сирник; пляцок з румбам
баром.
Кожен куточок України
має свої, притаманні йому, кулінарні особливості. Звісно, сало, борщ, вареники
і голубці є всюди, але радимо
подорожувати різними місцями України і куштувати різні страви та через їжу
пізнавати місцеві традиції.
Для того, щоб
познайомити людей з кулінарними традиціями, багато міст влаштовують кулінарні
фестивалі: Свято сала, Фестиваль борщу, Фестиваль дерунів, Свято полтавської
галушки, Фестиваль полуниці, Свято кавуна.
Коли перелічуєш назви
цих фестивалів, пригадуєш піднесену, святкову і веселу їх атмосферу,
стискається серце від болю і ненависті - що ворог зробив з цими знаковими для
нас місцями і містами. Війна обов’язково закінчиться нашою перемогою.
Сплюндровані вибухами і полум’ям землі відновляться і знову стануть родючими. Ми
на віки запам’ятаємо наших героїв – захисників і влаштуємо велике всеукраїнське
свято Перемоги з найкращими і найсмачнішими стравами.
Немає коментарів:
Дописати коментар