понеділок, 22 січня 2024 р.

 

Сьогодні, 22 січня – День Соборності України

Що означає соборність для сучасної України?

Соборність сьогодні, це єдність усіх українців навколо головних ідей нашого майбутнього, це неподільність наших земель, це національна цінність українців, це мета Перемоги!

Це свято нагадує нам про те, що українці почали відстоювати незалежність ще понад століття тому. Згадаймо Івана Франка, котрий закликав почуватися українцями, українцями без обмежень кордонами. Незважаючи на етнічну єдність обох частин України, між ними існувала велика різниця. Але час диктував свої вимоги. Перед загрозою знищення уряди УНР і ЗУНР зробили крок, який надавав їм шанс вистояти у боротьбі й був логічним у своєму задумі. Обидві України вирішили об’єднатись.

Що потрібно знати кожному українцю про створення української нації.

  • Що таке Соборність?

Соборність землі України – духовне єднання всіх територій, єдність і цілісність загальної території України, недоторканність її кордонів.


  • Хто виступив ініціатором об’єднання?

Ініціатором виступила влада ЗУНР, яка зіткнулася з польською та румунською агресією.

  • В кого просила делегація ЗУНР військової і політичної підтримки в Києві?

У Павла Скоропадського. Але гетьман Павло Скоропадський був змушений зректися гетьманства. Були обставини, що унеможливлювали подальшу його владу.

  • Де було підписано Передвступний договір про майбутнє об’єднання двох республік?

У Фастові. Даний договір став, по суті, першим і основним актом соборності.

  • Кого обрали головою Директорії з диктаторськими повноваженнями?

З лютого 1919 р. Директорію очолив Головний Отаман Армії УНР Симон Петлюра.


  • Чому призначили святкування об’єднання УНР і ЗУНР на 22 січня?

Вказаний день збігався з річницею історичного ІV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалася самостійною, незалежною державою.

  • На якому майдані лідери УНР і уповноважена делегація ЗУНР заявили про непохитний намір збудувати єдину соборну Українську державу?

На Софійському майдані, біля памятника гетьману Богдану Хмельницькому.

  • Чому спричинився крах соборності?

Україну окупували російсько-більшовицький і польський режими. Саме агресія росії і негативне ставлення до української справи призвело до спроб розєднати український народ, протиставити українців один одному. 

Нова хвиля єднання прокотилася зі Сходу на Захід України 21 січня 1990 року. Для вшанування соборності українці утворили «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом.

  • Коли День Соборності України офіційно став святом?  

У 1999 році.

Сьогодні, як і завжди, по всьому світу, де є українці, пройдуть молебні за Українську державу і її перемогу. Лише в єдності наших спільних дій, в соборності наших душ ми зможемо втілити в життя одвічну мрію українського народу – побудувати потужну, багату, вільну і демократичну державу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар