четвер, 25 січня 2024 р.

Вона бачила очима серця

26 січня святкувала б ювілей талановита художниця-ілюстраторка, літераторка зі Львова Вікторія Ковальчук, але страшний вірус забрав її в 2021 році.

Вікторія Ковальчук вміла розповідати історію самими лише малюнками, і робила це щедро, дивовижно, грайливо та самобутньо. І тому кожну ілюстрацію можна розглядати годинами. А чи вдасться осягнути весь символізм, який у ній прихований? Це вже залежить від вашого сприйняття. Звідки вона черпала натхнення? Це сільські пейзажі, простий побут людей, природа, книжки, особливо - це поетичні збірки.

Коротко про художницю: народилася на Волині - край архітектурних і природних пам’яток. Малювати Вікторія почала ще з дитинства, відвідувала різні художні гуртки, а у 12 років вступила до вечірньої художньої школи. Вищу освіту здобула у Львівському поліграфічному інституті імені І.Федорова. Була членкинею Національної спілки художників України, лауреаткою Державної премії імені Лесі Українки та Літературної премії імені Олени Пчілки, дипломанткою республіканських і всесоюзних конкурсів «Мистецтво книги», міжнародних художніх виставок.

Про творчість: вплив на творчість мали символізм, футуризм, народний примітивізм, а останні 2-3 роки художниця працювала над власним напрямом -  «приколізм» — своєрідний протест постмодернізму та споживацтва. Стиль її робіт сформувало захоплення фольклором, особливо традиціями, звичаями, віруваннями гуцулів, бойків, лемків.

 

Вікторія Ковальчук проілюструвала майже 200 книжок, із них 30 – дитячі. Оздоблювала книги українських поетів Богдана-Ігоря Антонича, Ліни Костенко, Івана Світличного, Ігоря Калинця, Наталі Забіли, Анатолія Камінчука, Галини Кирпи, Дмитра Павличка, Богдана Стельмаха.

«Книга для дитини – дороговказ, а не розвага. Тому так важливо, аби вона була світлою, якісною, мудрою. Художник дитячих книг – той, що зберіг дитячість і не цурається її, адже багато що можна побачити очима серця» - Вікторія Ковальчук

Розробила оригінальне оформлення українського «Букваря», який отримав диплом І-го ступеня на Всеукраїнському конкурсі «Мистецтво книги» у 2000 році і був названий найкращою книгою року.

  

Разом з малюванням вона займалася літературною творчістю, - писала казки, новели, притчі та повісті.  

Книга художниці «Український стрій», яка присвячена народному вбранню, була визнана найкращою книгою року у 2001 році. Над нею вона  працювала впродовж чотирьох років – 1990-1994. По всій Україні збирала матеріал, розробила оригінальну концепцію для науково-популярних ілюстрацій. Але книга була видана лише через 6 років, а тираж всього 2000 примірників.

Останні видання, які вона встигла проілюструвати навесні 2021 року були книжки Дари Корній: «Казка про двох братів та сестру» і «Бузинова сопілка діда Всевіда». В цих книжках неймовірні ілюстрації, які наповнені символами.

Яскраві, дивовижно образні малюнки художниці Вікторії Ковальчук надзвичайно подобаються і дітям, і дорослим. Вони запрошують у казковий і водночас реальний світ, будять уяву і дарують світлу радість.




Немає коментарів:

Дописати коментар