четвер, 18 січня 2024 р.

«Вони пишуть про КРИМ»

Крим, кримські татари і їхня одвічна боротьба  за право на визнання своєї окремішності. Ще тоді, далекого 1944-го, коли розпочалося примусове виселення кримських татар із їхньої історичної батьківщини, тоді, коли горе зрівняло всіх і коли їх позбавили майна, в них залишилось ІМ’Я. І саме письменники розуміли силу, яка закарбована в іменах. Всі вони наполегливо працювали і працюють, щоб повертати героям імена, а народові – пам’ять. Тільки так буде жити народ. Тільки так у Крим може повернутися національна душа.

В 1990-х роках кримськотатарські письменники писали про найболючіше, найтрагічніше – депортацію. Адже після розпаду радянського союзу можна було відкрито про це писати. І сьогодні до цієї теми повертаються вже молоді письменники, адже цей біль не можливо забути.

Сьогодні література дуже різноманітна і тому сучасні кримськотатарські письменники пишуть про реальність навколо, шукаючи для цього нові підходи і літературні засоби. До вашої уваги книжки з фонду бібліотеки письменників, які народилися в Криму.

Іван Липа – письменник, громадський і політичний діяч, співзасновник таємного товариства «Братство тарасівців», учасники якого дали клятву на могилі Кобзаря поширювати його ідеї серед українців.

 

«Література — це та ниточка, що зв`язує одиницю з цілим народом. Коли впродовж літ народ читає своїх письменників, він виробляє одностайні, однозначні ідеали. Складає Націю».

 

Олег Сенцов – кінорежисер, сценарист та письменник, автор фільму «Носоріг», що здобув нагороду як найкращий художній фільм на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі. За свою кінематографічну творчість також був нагороджений Національною премією України імені Тараса Шевченка.

«Жизня» — збірка автобіографічних оповідань. Це книжка для всіх, хто досі не знайшов відповіді на запитання, чому Олег допомагав українським військовим у Криму, чому відкрито говорив про розв’язану росією війну в Україні, чому розпочав голодування і не просив про помилування.

Анастасія Левкова «За Перекопом є земля» - роман, який показує процес становлення української самосвідомості. Це роман про Крим, про кримську культуру, про атмосферу Кримського півострова.

«Ашик Омер»  - це оповідь про шлях славетного кримськотатарського ашика – народного співця. А розпочалося все після щирої молитви талановитого хлопчика Омера - поряд з ним з’явився музичний інструмент саз. І несподівано усі його слова почали складатися у вірші, а ті — в пісні, доповнені майстерною грою на сазі.

 

Ірина Агапєєва «Троянди за колючкою» - роман про те, що може статися, коли відстоюєш свої права, за самозахист. Це роман – сповідь, це роман про жіночу тюрму без прикрас, про жінок, які навік тавровані. Буває настає такий день, коли може статися непередбачуване…

Та інші романи авторки, які варто прочитати:

 

«Кримський інжир» — це антологія, де зібрані найкращі твори учасників першого українсько-кримськотатарського літературного конкурсу. Всі вони різні за жанром і стилем, але спільна тема - це особливий край, омитий морем та зігрітий сонцем, це земля народу, який, попри всі історичні та політичні реалії, намагається зберегти свою мову, культуру, релігію, світоглядні принципи, творити свою літературу. У кожному творі своя емоційна тональність: біль і глибокий, як море, смуток, але водночас розуміння того, що можна втратити рідний дім, та головне — не втратити власної й національної ідентичності.


Кримськотатарська проза українською мовою:

Олекса Гайворонский. «Країна Крим. Qirim Yurti.»

Захопливі розповіді про історичні й архітектурні пам'ятки кримськотатарського народу, розташовані в Криму, про митців і літераторів, доля яких пов’язана з історією Криму.

 "І народився день"

Збірка містить твори одинадцяти кримськотатарських авторів, що належать до різних історичних епох і літературних стилів. Ці твори складають "канон" національної літературної спадщини, а їхніх авторів справедливо вважають виразниками традицій і прагнень кримськотатарського народу.

 Шаміль Алядін. Мердивен

У збірці представлено твори класика кримськотатарської літератури, які відображають і драматичних життєвий шлях самого автора, і трагічну долю кримськотатарського народу у XX столітті.


Все частіше тема анексія Криму знаходить відображення у літературі, а особливо у творах для дітей. Письменники закликають писати про події сьогодення, щоб ніхто не спотворював правду. А в майбутньому, це буде історія українського Криму для дітей. Саме такі твори будуть розповідати про цінність, яка є стимулом для подальшої боротьби.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар