середу, 24 червня 2015 р.

Брестська фортеця - герой

Кожен рік 22 червня повертає нас в трагічні події в Брестської фортеці, земля якої просякнута кровю її захисників.
Брестську фортецю будували десять років. Для чого виготовляли спеціальну цеглу з різних сортів глини, піску та свинцю. Але не каміння зробило її неприступною для ворога, а — солдат. Бій за цитадель почався 22 червня 1941 року.
Німці планували взяти фортецю за вісім годин. З їхнього боку була використана новітня на той час бойова техніка — гармати, бетонодробільні набої якої перетворювали в решето триметрові мури фортеці. А захисники — стояли, мужньо захищаючи свою рідну землю. Шквал артвогню перетворював все навколо на море вогню. Плавилася цегла, свинець з них поливав голови бійців. Температура в приміщеннях підіймалася до чотирьох тисяч градусів, обпалюючи дихальні шляхи. Більшість людей помирали на місці. Обвуглені солдати в муках виповзали на повітря з надією, що ворог її уб'є, але фашисти з цікавістю дивилися на страшну смерть захисників фортеці. Під час вибухів надпотужних набоїв утворювався вакуум, який вражав легені людини і вона помирала миттєво. Це було жахливо — згадують учасники тих подій - бійці Вермахту. Кількість загиблих в Брестській фортеці невідомо й досі. Більш тисячі - поховано на гарнізонному цвинтарі міста-героя: відомо тільки 276 імен, інші — невідомі, але не забуті. Фашисти втратили в бою за фортецю стільки солдат, скільки в боях за Францію. Останнього героя-захисника Бреста, майора Гаврилова П.М., взяли у полон тільки після 20 липня. Знайшли його випадково. Офіцер був дуже слабким - скелет і шкіра, не міг ковтати, але почав стріляти по німцях. Його відправили у військовий шпиталь, і німецькі офіцери приводили своїх солдат, щоб вони побачили живий приклад героїзму та мужності. Вже після війни, після циклу радіо-телепередач та книг письменника Смирнова С.С. “Брестська фортеця”, які розповідали про подвиг захисників Цитаделі над Бугом, майору Гаврилову П.М. було присвоєно високе звання Героя Радянського Союзу. Похований герой війни в 1979 році на гарнізонному меморіальному кладовищі в місті Брест. В 1965 році фортеці присвоєно звання Фортеця-герой за масовий героїзм і мужність її захисників. В день 22 червня - день Скорботи, в день початку Великої Вітчизняної війни книжково-ілюстративна виставка “Брестська фортеця-герой”, на якій представлені матеріали про історію будівництва фортеці, про генерала Карбишева Д. М., який брав участь в її будівництві, про героїчні епізоди оборони, відомості про останнього захисника Героя Радянського Союзу майора Гаврилова П.М., історичні фотодокументи, старі і сучасні фотографії фортеці, пам’ятників Меморіального комплексу «Брестська фортеця-герой», вірші Е. Асадова, Ю. Друніної, Р. Рождественського, П. Бровки та інших поетів, присвячених подвигу захисників фортеці.

Виставка - це бажання нагадати сучасній молоді про страшні та героїчні події війни. Нагадати приклад безмежної хоробрості, стійкості духу людського, любові до свого народу, Вітчизни. Герої живі доки ми пам'ятаємо їх імена. Героям слава в віках. 
В оформленні виставки використані  ресурси бібліотеки імені В. Чкалова.

Немає коментарів:

Дописати коментар