неділю, 12 березня 2017 р.

“Сонячна височінь Тетяни Яблонської”

До 100-річчя народної художниці України НБУ введе пам'ятну монету “Тетяна Яблонська”. На честь художниці був заснований музей її імені, названа вулиця Києва. 1997 рік був оголошений ЮНЕСКО роком Тетяни Яблонської.

Тетяна Яблонська була першим студентом в історії Художнього інституту, для якої влаштували персональну виставку. Після війни Яблонська повернулася з евакуації і відразу стає викладачем в рідному інституті. Вона отримує дві Державні премії за свої живопісні роботи “Хліб” і “Ранок”, які випромінювали радість мирного життя, така необхідна у перші післявоєнні роки. Через п'ять років Яблонська отримує за “Хліб” ще й Сталінську премію. Художниця стає членом професійної спілки. У 1960 році мисткині присуджують звання Народної художниці Української республіки. 10 років художниця захоплена циклом “Життя триває”, присвяченому декоративному західно-українському мистецтву. Участь в 1972 році в Венеціанському бієнале. Враження від Італії стали могутнім поштовхом для нової епохи, золотої і гармонічної в  творчості художниці. В 1982 році Яблонська — Народна художниця  Радянського Союзу. В 1997 році їй вручають чергову нагороду — почесну відзнаку - Національну премію України імені Т. Шевченка. Після інфаркту, інсульту, в інвалідному візку художниця продовжує малювати лівою рукою. У 2001 році Яблонську нагороджують званням Героя України. Художниця навіть в останні дні свого життя малює картину, що зображує квіти — яскраві дзвіночки, що випромінюють світлу життєрадісність. Як митця її завжди приваблювали теми активного руху, праці, спорту. Її полотна сповнені світлом, ліризмом, тонким психологізмом. Роботи Яблонської не втратили свого значення й сьогодні завдяки послідовній розробці “вічних тем” та розвитку найкращих традицій класичного українського живопису. Її твори увійшли до скарбниці національної української культури.






 Гості бібліотеки, школярі, уважно й зацікавлено слухали розповідь бібліотекарів про життя й творчість геніальної української художниці, знайомилися з її художніми роботами, відкриваючи для себе творчу спадщину великого майстра, збагачуючи свої культурні та естетичні знання.





Немає коментарів:

Дописати коментар