середу, 31 жовтня 2018 р.



Перший листопад. Переможна сторінка української історії.

Листопадовий зрив у Галичині. Це було унікальне явище вітчизняної історії, коли українську державність  вдалося відродити без кровопролиття. Для національно–визвольного руху Галичини основною ідеєю була державна незалежності та соборність  українських земель.


- Діями українських повстанців Першого листопада  у Львові керував штаб на чолі з  С. Горуком, відомим діячем товариства «Сокіл-Батько». Молода галицька генерація з гімнастично-спортивних товариств «Сокіл», Січ Пластунів, Скала, Сянова Чайка, Україна, Чорногора та інших,   перевірена та загартована у боях Першої світової війни, зайняла ключові позиції у лавах УГА, корпусі Січових Стрільців  Є.Коновальця. Генеральний комісаріат очолив сотник Д.Вітовський. В повстанні взяли участь 1400 стрільців, 60 старшин.


- Вагомий внесок в розбудову збройних сил ЗУНР зробив керівник полку літунства сотник УСС Петро  Франко. Він став командиром авіації Галицької армії. Його брат – Тарас – журналіст - очолював редакції газет корпусу, був видавцем стрілецьких часописи, пережив сталінські політичні концтабори.
- Своїми героїчними подвигами прославилися О.Степанів, С.Галечко, Ф.Черник, С.Горук, Р.Дашкевич .В.Старосольський, А.Крушельницький, Л.Цегельський, Л.Лепкий, С.Левицький.




- Події першого листопада 1918 року довели , що боротьба за свободу не припинялася – проведення у Львові державного перевороту і проголошення Західно-Української Народної Республіки не втратило своєї актуальності, величі і значення й  через сто років.
- Першого листопаду 1918 року на львівський ратуші був вперше піднятий державний синьо–жовтий прапор.


- На пам'ять про Листопадовий чин у центрі Львова названо вулицю. Щороку, 1 листопада, у місті відзначають День Листопадового зриву.


Тематичний  книжково-документальний перегляд  розповідає про перебіг подій  та видатних керівників, активних учасників  цього  дня у Львові.




Використана література:
- Д.Яневський «Проект Україна. Загублена історія втраченої держави»,Харків, «Фоліо», 2017;
- «Поле битви – Україна», Харків, Клуб сімейного дозвілля, 2016;
- «Історія січових стрільців». Київ, Україна, 1992;
- Л.Кормич  «Історія України», Київ, Алерта, 2006;
- Енциклопедія сучасної України, т.16, Київ -20164
- О.Рубльов «Українські визвольні змагання 1917-1921», т.10, Київ -1993;
-  В.Сарбей Національне відродження України», т.9, Київ -1999;
-  О.Луговий «Визначне жіноцтво України», Київ, «Дніпро», 1994;
- «Українки в історії», Київ, «Либідь», 2004;
- Енциклопедія історії України, т.10, Київ, Наукова думка, 2013.

Немає коментарів:

Дописати коментар