суботу, 23 лютого 2019 р.


«Мовне багатоголосся України»

У 1999 році Генеральна конференція ЮНЕСКО з метою захисту мовного й культурного різноманіття та багатомовності, проголосила Міжнародний день рідної мови. В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли Президент України підписав відповідне розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови». Головною метою якого стало зміцнення державотворчої функції української мови, мов корінних народів і національних меншин, що живуть на території України, взаємозбагачення їхніх національних культур, консолідації спільних зусиль у сфері відродження самобутніх традицій та звичаїв, формування фундаменту єдності, миру та суспільного життя .


В Україні проживає 134 національних меншини та корінні народи (носії 79 мов) і кожній громаді наша Конституція статтею 11 гарантує розвиток «етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності».
Мовна мозаїка України складається з української, вірменської, кримськотатарської, ромської, молдавської, корейської, китайської, білоруської, болгарської, румунської, польської, угорської, єврейської, грецької, грузинської та інших мов.


Українська держава активно сприяє задоволенню етнокультурних потреб національних меншин: відродженню їхніх звичаїв і традицій. Всебічному розвитку мови й освіти, збереженню мистецтва, пам’яток історії та культури, заснуванню періодичних видань. Так задоволенню інформаційних потреб сприяють 169 видань, які виходять мовами національних меншин. Додатками до парламентської газети «Голос України» виходять для болгар – «Роден край», поляків – «Дзєнік Кійовскі», румунів - «Конкордія», вірмен – «Арагац», євреїв – «Єврейські вісті», для кримських татар – «Голос Крыма». Національно-культурні товариства є також засновниками спільних періодичних видань – «Наша Батьківщина» та «Форум націй».
Для всіх представників 134 національностей Україна – Батьківщина і  всіх єднає державна українська мова, яка є духовним скарбом нації.
У минулому році Рада національних спільнот України організувала і провела до Міжнародного дня рідної мови Всеукраїнський конкурс «Квітні, мово-зірнице слова» за участю представників національних спільнот України.



Немає коментарів:

Дописати коментар