середу, 27 лютого 2019 р.


Казимир Малевич. Революціонер мистецтва.


Казимир Малевич народився у Києві у 1879 році, де і провів своє дитинство. Навчався у Київській мистецькій школі Мурашка у Миколи Пимоненка. Як художник формувався під впливом українського села: розмальовував хати, дивився розписи, вишивки, українські візерунки, простір ланів, геометрична ясність орнаменту, традиційні українські кольори: білий, чорний, червоний. Все це сприяло появі його авторського стилю - супрематизм. Для Малевича супрематизм означав «першість колірної проблеми». Колір-головне в цьому стилі. А фоном для супрематичних композицій завжди є білий колір вважав художник. Малевич створив навколо себе групу художників під назвою «Супремус». Вони проіснували недовго, але залишили слід у світовому мистецтві. Продовженням супрематизму став  «неосупрематизм», також створений Малевичем. Тут було  присутнє сенсові навантаження. На фоні смуг, квадратів митець розміщував людські фігури. Це знову було нове слово в мистецтві. Супрематизм  українського художника Казимира Малевича став революційним кроком у світовому мистецтві.

Супрематизм (латинською – найвищий) – стиль живопису, напрямок авангардного мистецтва, передається в комбінаціях різнокольорових площин, найпростіших геометричних фігур.  Казимир Малевич вважав, що цей Стиль переважає все інше. Вперше стиль був представлений його  «Чорним квадратом» на виставці «Остання кубофутуристична». Це була головна картина експозиції. Автор назвав її іконою свого часу. Він створив нову релігію, іконою якої і став його «Чорний квадрат». Малевич визначав новий стиль як новий живописний реалізм - безпредметна творчість. Для Малевича – це не лише стиль мистецтва, це філософія його творчості. Це мистецтво чистих відчуттів.


На карті Києва з’явилася вулиця імені  Казимира Малевича. На Ярославому Валу відкрито бар «Малевич», у Львові – кафе його імені. Київський пам’ятник художникові – це оригінальний пам’ятний знак, присвячений геніальному Казимиру Малевичу. Це куб з металевих рамок білого кольору. Композиція розташована на символічному «чорному квадраті».  Його урочисто відкрили 2008 року у місцевому сквері. На вулиці  імені І.Федорова відкрита Піцерія «Малевич».  У червні 2016 року в Мистецькому Арсеналі відбувся фестиваль, присвячений Малевичу.








Немає коментарів:

Дописати коментар