понеділок, 4 березня 2019 р.


Шолом-Алейхем. Невиправний та наївний до дитячості ідеаліст


Життя та творчість класика єврейської літератури Шолом-Алейхема пов’язані з Україною, багатьма  її  містами: Львів, Житомир, Бердичів, Одеса, Біла Церква, Переяслав, де він народився, та інші.  У Києві письменник мешкав у 1898-1905 роках, написав тут багато своїх творів. Київ завжди залишався для Шолом-Алейхема  уособленням батьківщини.
Про себе він казав, що він побутописьменник єврейського народу. Вважав, що життя саме і є романом.  Життя єврейського народу стало джерелом, яке живило талант і натхнення письменника. Герої його творів у пізнавали себе, друзів, сусідів. Письменник прагнув дійти до сердець принижених і обездолених. Він показував, які могутні сили закладені в них самих, і невтомно пробуджував у них почуття власної гідності. Твори сповнені радістю і оптимізму та життєвої сили. Його твори не просто документи епохи, це література, яка поповнила скарбницю світової культури. Критики порівнювали Шолом-Алейхема з Марком Твеном. А Марк Твен називав себе американським Шолом-Алейхемом.
Шолом-Алейхема не можна уявити без України, як не можна уявити  Україну без нього . Творчість письменника забарвлена українським колоритом. Вони перекладені на десятки мов світу. В Переяславі створена садиба-музей Шолом-Алейхема. У 1997 році у Києві зявився пам’ятник єврейському письменнику.
 
У 2009 році відкрито музей – квартира  на вул. Великій  Васильківський. Вулиці   у Києві, Дніпрі, Умані, Полтаві, Львові, Збаражі, Харкові, Дрогобичі, Херсоні, Броварах, Смілі названі його ім’ям. Творча спадщина Шолом-Алейхема неперебутна  ні в часі, ні в просторі.


До ювілею письменника в бібліотеці оформлена книжково-ілюстративна виставка, яка включає матеріали про його  життя і творчість, представляє книжки автора з фонду бібліотеки, ілюстрації до окремих творів, інформацію про відомі постаті, з якими спілкувався Шолом-Алейхем: Л.Толстой, М.Коцюбинський, М.Лисенко.





Немає коментарів:

Дописати коментар