середу, 27 березня 2019 р.


Августин Волошин. Людина, яка змінила історію Закарпаття.

В цьому році відчається 80 років проголошенню повної державної незалежності Карпатської України та 145 років від дня народження Августина Волошина – президента Карпатської України.
Це був великий, видатний і гідний син України. Педагог, вчений, громадсько-політичний  та церковно-релігійний діяч, священик, прем’єр-міністр автономного уряду Карпатської України, в 1939 році став її президентом.

Був центральною постаттю в політичному, громадському житті Закарпаття. Висловлюючи вікові прагнення карпатоукраїнського народу він проголошує українську державу – Карпатську Україну. Затверджує державну символіку: синьо-жовтий прапор, державний герб -Тризуб із Володимирським хрестом, державний гімн « Ще не вмерла України ні слава, ні воля..». Велика його подвижницька діяльність у «Просвіті», засновником і провідником якої він був. Засновник театру, організатор читалень,  свят для молоді. Літератор, автор історичних драм, як вчений є автором наукових праць з мовознавства, історії, культури, політології, богослов’я.
У 1945 році заарештований владою, обвинувачений в українському націоналізмі, антирадянський діяльності. Помер у тюрмі в цьому ж році після чергового допиту.
Августин Волошин любив свій народ. Боровся за його щасливе життя, вільну долю, боронив мову, історію та звичаї свого народу, був палким патріотом і священиком і вірив в краще майбутнє своєї держави. У 2002 році йому присвоєно звання Героя України ( посмертно).


Для оформлення тематичного перегляду присвяченому А.Волошину використані матеріали з фонду бібліотеки  Ф.Достоєвського.




Використана література:

-          І.Рибак «Історія України», Київ – 2005;
-          С.Кульчицький  «Україна між двома війнами (1921-1939),Київ -1999;
-          В Сергійчук «Що дала Україна світові»,Вишгород,2015;
-          В.Лупейко «Витязі української духовності»,Київ. 2009;
-          Я.Малик « Історія української державності», Львів, «Світ», 1995;
-          Слово Просвіти, 2019, ч.11;
-          Україна молода, 2013,, 19.03;
-          Голос України, 2019, 15.03;
-          Урядовий кур’єр, 2019,15.03.



Немає коментарів:

Дописати коментар