четвер, 18 квітня 2019 р.


Лінгво інтеграція – есперанто.

Керівник викладачів мови есперанто в Україні  Погоріла  Світлана Михайлівна познайомила наших користувачів  з найпопулярнішою штучною  мовою у світі, яку створив польський  лікар Людовик Лазар Заменгоф на основі найпоширеніших європейських мов. Викладачка наголосила  на тому, що вивчаючи цю мову  можна поліпшити свою пам'ять, точніші висловлювати свої думки, гарно декламувати вірші, легше запам’ятовувати різну інформацію. Знання цієї мови відкриває перед людиною нові можливості:  брати участь у конференціях есперантистів, мандрувати різними країнами, вільно спілкуватися  з людьми різних національностей.
Ще Лев Толстой вважав есперанто надзвичайно легкою до вивчення -через дві години занять можна читати цією мовою. Цікаво, що есперанто ні для кого не є рідною мовою, це нейтральна мова. Спілкування есперанто підвищує відчуття людської та національної гідності. У 1954 Конференція ЮНЕСКО визнала, що есперанто сприяє інтелектуальному міжнародному обміну та відповідає ідеалам ЮНЕСКО.

В Україні центральною організацією є «Українська Есперанто-Асоціація» - утворена у 1989 році. Підтримує її Благодійний фонд Еспро імені Василя Єрошенка.
Багато країн мають свої власні національні есперанто-організації, клуби. Це мова є єдиною робочою мовою багатьох щорічних міжнародних зустрічей, фестивалів, які відбуваються без участі перекладачів. Есперантисти мають свій гімн « Надія» та прапор. Слова з гімну: « На нейтральній основі, розуміючи одне одного, народи створять у згоді одне родинне коло». П’ятикутна зірка з’явилась на прапорі в 1892 році  та символізує п’ять континентів, які згуртовані однією ціллю – об’єднати всі країни і народи за допомогою мови есперанто.

 ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу есперанто

Мета есперантистів – створення прямих та рівних можливостей для кожної людини у міжнародних стосунках.







Немає коментарів:

Дописати коментар