понеділок, 5 липня 2021 р.


ПОЯС БОЙОВОЇ  СЛАВИ КИЄВА

Оборона Києва, яка почалася 7 липня 1941 року, була найбільшою і найважливішою  серед  інших  оборонних боїв в Україні. Вона охопила територію  понад  300 км уздовж  лінії  фронту. Історичне  значення  її в тому, що вона  відтягнула  17 дивізій Вермахту, цим  затримала наступ ворога на московському стратегічному напрямку, зірвала  плани Гітлера по захопленню Києва з ходу.

Стійку оборону  столиці здійснювали захисники Укріпрайону та сили 5, 6,!2, 21,37, 38,40 армій,  28 дивізій, 4 бригад  у складі Південно- Західного  фронту, кораблі Дніпровської флотилії.

Навколо Києва швидко збудували укріплення –противотанкові рови- 230 км , 1650 дзотів, заклали 100 тис. мін. силами 160 тис. громадян. Народне ополчення склало 35 тис. добровольців.  Завдяки потужним оборонним діям в кровопролитних  боях 11-14 липня  німецькі війська були зупинені  на 72 дні на півнично - заході від столиці та відчутно похитнули престиж Вермахту.



Київський укріплений район – система дотів по дузі 685 км навколо  міста від Дніпра на півночі – до Дніпра на півдні. Саме за оборону Києву надали звання «Місто – Герой».

Сьогодні багато пам’ятників і пам’ятних знаків в місті та області нагадують й зберігають пам'ять про буремні та героїчні події оборони української столиці в 1941 році.  Споруди Поясу  бойової слави  закарбували подвиг захисників  та визволителів Києва: воїнів армій, народних ополченців, партизан, простих трударів міста.


Охопивши Київ великим кільцем,  Пояс перетинає автомагістралі, шляхи, вулиці, мости, які є воротами столиці України та прикрашають  її. Споруди Укріпрайону  періоду Другої Світової війни, пам’ятки, пам’ятні знаки, меморіали на місцях колишніх боїв, військові поховання  мають історичну цінність, тому що уславлюють подвиг киян в боротьбі з фашистськими загарбниками.  Пошукове- видавниче  агентство « Книга Пам’яті  України»  видало доповнення до «Книги Пам’яті України» - «Вартові героїзму і звитяги», в якій  міститься повна підбірка фото, схем, карт розміщення об’єктів і стану Київського укріпрайону. 

Унікальність  його полягає в тому, що на теренах колишнього СРСР і України, усієї Європи подібної  пам’ятки  військово-інженерного  будівництва  часів  Другої  світової  війни  нині не збереглося. У виданні дається характеристика об’єктів, більшість  яких  находиться у задовільному  стані. ( Зі слів голови міжнародної асоціації дослідників фортифікації «Цитадель» Павла Нетьосова , 10 років тому організація створила у 10 ДОТах музеї, але залишилось тільки  три з них. Інші пограбовані населенням: не допомагають ні звернення, ні прохання, ні замки. Сумно це констатувати...


(Дослідники наголошують, що майже в кожному ДОТі і поряд  вони знаходили рештки кісток солдатів…).

До сьогодні збереглися  ДОТи  в селах  Горенка, Мощун, біля  мосту р. Ірпінь,  опорний пункт  № 9 в    с.Мричи. Це місто – одна з перших впорядкованих ділянок Поясу бойової слави. Створили  її пошуковці  заводу «Радар»,  жителі с. Конча – Заспа;  с.Лесники,  Гатне, Круглик, Чабани, Віта Поштова,  Ходосівка, Юрівка та інших. (повна карта – схема є в книзі).







Вражає історія ДОТу № 131 під  с.Кременище.  У серпні 1941 року   його захисники відбили всі атаки противника . Оборону тримали 11 бійців  3-ої бригади ВДВ під командуванням  лейтенанта  Василя Якуніна. Німці знищили село. Вогнеметними танками ворог і почали «поливати» напалмом споруду, яка була сталева, а не з бетону.  ДОТ став червоним.  Всі захисники загинули, але не здалися.  Поряд з ДОТОм стоїть пам’ятний знак, який увічнює подвиг бійців, в селище – могила лейтенанта В. Якуніна , сержанта Максимова та 13 невідомих  воїнів.




На шосе Київ –Житомир  праворуч – пам’ятний знак  на честь партизан та народних формувань, які брали участь в обороні. Напроти - пам’ятник з написом: « На цьому місті у 1941 році на смерть стояли воїни 3-і повітрянодесантної бригади».


Завдання нинішніх поколінь – зберегти ці пам’ятки  для виховання  у нащадків почуття пошани до героїчної історії, , любові до своєї Батьківщини, ненависті до війни, яка не завжди руйнує бетон ДОТів, але знищує  здоров’я, надії,  майбутнє  і життя людей.








Немає коментарів:

Дописати коментар