понеділок, 26 липня 2021 р.

 

«Непомильний камертон суспільних і духовних настроїв,

моральний оберіг нації»

(до 90-річчя Івана Дзюби)




«Я людина досить самокритична…Страх як не люблю перебільшених похвал і всілякої ідеалізації. Знаю, що надмірна ідеалізація неминуче кінчається розчаруванням, і тоді об’єкт ідеалізації може стати об’єктом осуду або й ненависті..Мені доводилося зазнавати і агресивної ідеалізації, і несподіваної ворожості»,- І.М. Дзюба.  («Спогади і роздуми на фінішній прямій»).

Визначна постать серед інтелектуальної еліти України. Зазнаючи утисків і приниження, переслідування, арештів і судів,  він ніколи не відступався від своїх поглядів, не зраджував своїм ідеалам. І.Дзюба назавжди усвідомив себе українцем, невтомно працював і працює задля національного відродження. Він є живим яскравим втіленням Українського Донбасу. Його стаття «Інтернаціоналізм, чи русифікація» була перекладена та видана  багатьма мовами, сприйнялася як вибух бомби і викликала міжнародний резонанс. Світ заговорив про стан прав людини і прав народу в колоніальній радянській імперії.


Як літературознавець І. М. Дзюба завжди захоплював аудиторію своїми виступами. Говорив спокійно і виважено, не зважаючи на авторитети. Він критикував Олександра Корнійчука і Андрія Малишка, Юрія Збанацького і Вадима Собка, бо хотів і прагнув того, щоб у нашій літературі були твори високого ґатунку, а герої, у них представлені, реальними, а не штучно надуманими. На теми української мови І. Дзюба пише статті вже понад 40 років, щоб забезпечити її повносиле функціонування в суспільстві. Його турбує ця проблема. Особливо прикро, що упродовж тривалого часу доводиться боронити рідну мову, що є трагедією української нації.  Політичний діяч, пристрасний борець за Україну, її незалежність, її мову, діяч культури, щиро відданий великій справі націєтворення. Це все Іван Дзюба, людина невтомної саможертовної праці, з його знаною в суспільстві чесною і принциповою позицією на всіх етапах і в усіх життєпроявах, його громадянською, моральною людською висотою.

Колектив бібліотеки приєднується до численних вітань і побажань ювіляру. З роси і води вам, шановний Іване Михайловичу!





Немає коментарів:

Дописати коментар