неділю, 18 липня 2021 р.

 

Засновник великої мистецької династії

У Львові є тиха, затишна вулиця, яка носить ім’я Філарета Колесси. Родина Колесс є складовою інтелектуально-мистецького життя не лише України, а й далеко за її межами. Два її покоління, якої вже належать історії української культури: це брати Іван, Олександр, Філарет і наступна генерація – Микола, Любка, Христя. Брат Олександр Михайлович – літературознавець, поет, мовознавець, фольклорист, громад­­сь­­ко-політичний діяч.  Батько Любки та Христі Колессів, які присвятили своє життя музиці.


  Перші представники родини працювали в галузі науки і лише частково - в галузі музики, то другі відзначились у музиці. Філарет Колесса -  фольклорист, композитор, музикознавець і літературознавець. Дійсний член Наукового Товариства ім. Т. Шевченка, основоположник українського етнографічного музикознавства.


Спільно співпрацював з Лесею Українкою в етнографічній експедиції на Полтавщині, де записував історичні кобзарські думи і пісні. Також збирав фольклорний матеріал в різних районах України. Тісно співпрацював з І.Франком, С.Людкевичем, В.Гнатюком, О.Роздольським.

Син - Мико́ла Філаретович Колесса - український композитор, диригент, педагог, засновник української диригентської школи.

  

Донька – Колессаалеська Дарія Філаретівна  – піаністка, педагог. Онука Ксенія – піаністка, її сестра Харитина – віолончелістка. Правнук Ярема – диригент і педагог. Правнука Галина – альтистка, музичний критик. Адріан, Орест – відомі художники.



Філарет Колесса своїми працями заклав основи етнографії, музикознавства, структурно-типологічних досліджень фольклору. Ніскільки не применшуючи наукових і музичних здобутків вченого і музиканта, найголовніше його досягнення - велика і талановита родина, гідні нащадки славетного роду Колессо.



Немає коментарів:

Дописати коментар