вівторок, 29 червня 2021 р.

 

«За суверенну, Соборну Українську Державу!»

 

Акт відновлення Української Держави було проголошено з балкону будинку товариства “Просвіта” у Львові 30 червня 1941 року. Було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила населення про Акт і передала благословення митрополита Андрія Шептицького  з цієї нагоди. Акт 30 червня 1941 засвідчив усьому світу, що український народ є законним господарем на своїй землі і буде її боронити власними грудьми перед кожним, хто намагатиметься потоптати волю України.

Зборами 30 червня було утворене Українське Державне Правління. Ярослава Стецько обрано його прем'єром.  В правління також увійшли М.Панчишин, Л.Ребет, В.Петрів, Р.Осіпчук, О.Барвінський, В.Лисий, Р.Шухевич, О.Гасин та інші. Митрополит А.Шептицький звернувся з листом до українського народу, в якому наголосив, що “зачалася нова епоха в житті Державної Соборної Самостійної України”. Він виказав надію, що “діло...буде доведене до  успішного кінця. Український народ мусить у цій історичній хвилі показати, що має досить почуття авторитету й життєвої сили, щоб заслужити на таке положення серед народів Європи, треба доказати, що Україна доросла до самостійного  державного життя. Від Уряду  очікуємо мудрого, справедливого проводу та зараджень, які узгляднили б потреби. Бог нехай благословить усі твої праці, Український народе, і нехай дасть усім нашим Провідникам Святу Мудрість з Неба”.


Актом 30 червня 1941 року український народ “заманіфестував перед цілим світом і перед історією, що він бажає сам керувати своїм життям, і що він готов боронити своє право на вільне життя у своїй власній самостійній державі..




Немає коментарів:

Дописати коментар