вівторок, 16 листопада 2021 р.

 ЮНЕСКО і всесвітньо відомі  художники 

декларують принципи толерантності.

 

Декларація принципів толерантності, прийнята у 1995 році Генеральною конференцією ЮНЕСКО  закликає до прояву поваги і розуміння того, що всі і кожна людина мають свою природу і відрізняються один від одного. Тільки терпиме ставлення   може забезпечити  мирне  спілкування спільнот. Толерантність – мистецтво жити в світі несхожих людей та погляді в мирі та добросусідстві. Документ стверджує  віру в основні права людини, гідність  і цінність людської особистості.

Статті Декларації  ЮНЕСКО мають на меті утвердження ідеалів толерантносі, тому що це важливі принципи для збереження миру та соціально-економічного  розвитку народів.

Декларація  акцентує увагу на небезпеці   нетерпимості в людському суспільстві,  на  активізації  дій на підтримку толерантності між різними народами, закликає  до необхідності  мирного співіснування.

Декларація проголосила 16 листопада Днем Толерантності.  


 Штаб-квартира знаходиться на площі Фонтенуа. Ця величезна споруда з’явилася у 1958 році. Авангардну семи поверхову  будівлю проектували архітектори з Англії, Америки, Франції, Італії. Все декоративно-художнє  оформлення штаб-квартири ЮНЕСКО – ілюстрація ідей принципів  Декларації.



Перші строки Уставу ЮНЕСКО викарбувані на кам’яній стелі, яка встановлена на площі Толерантності на території штаб-квартири. Цей напис виконаний на 6 офіційних мовах організації.  Ідею захисту миру, ідею прагнення гармонії в світі та поміж людьми, народами несуть твори великих майстрів – гуманістів, які брали участь в оформленні залів ЮНЕСКО. 


Картина «Падіння Ікару» - одна з робіт П.Пікассо. Скульптура «Людина крокуюча»  - дарунок А.Джакометті. Це одне з найдорощих  творинь мистецтва у світі…


Незвичайний барельєф, який відображається у воді  озера японським ієрогліфом – «мир на Землі».  В японському садку встановлена  статуя Ангела, який пережив ядерний вибух в Хіросімі.  



Своє Панно  в дар організації  українська  художниця–керамістка Людмила Мешкова назвала «Земле, флюїди життя і розвитку світам Всесвіту посилай».

А ще великі Жан Браун, Ж.Міро, Базен, Л.Корбузье, З.Церетелі, Р.Матта, Ж.Арпа, Г.Мура, А.Кальдера підтримали своїми творами ідеї толерантності і мирного співіснування людства.

Немає коментарів:

Дописати коментар