четвер, 4 листопада 2021 р.

 

УКРАЇНСЬКА Петриківка – 

духовний скарб світової культури.


В 2013 році  Україна презентувала Петриківський розпис  міжнародному товариству в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі виставкою «Петриківський розпис - кольори традицій» у зв’язку з внесенням українського народного розпису до реєстру ЮНЕСКО як надбання світової нематеріальної культури. Петриківка – це гармонія між людьми і природою в житті і мистецтві. Петриківка має космогонічний зміст.


Петриківський розпис – унікальне явище української культури, яке налічує більше 200 років історії.  Петриківка – національна візитна картка України, душа народу, його надбання, яке треба зберігати,  розвивати й передавати наступним поколінням  як духовний  національний скарб.



 Проведення мистецьких виставок  в різних країнах є частиною промо-туру для популяризації унікального народного  промислу України  в світі. Це імідж України. Він відкриває Україну  всьому світу.

 У 1936 році народний митець О.Статива створив Петриківську Школу декоративного розпису. Потім була артіль «Вільна селянка», яка переросла у фабрику сувенірної продукції, яку експортували в 40 країн світу. І сьогодні народні традиції розвиваються, поступово переходять  у новий вимір: майстри належно сприймають зміни і виклики сучасності  і вважають, що Петриківський розпис має усі шанси стати галерейним мистецтвом міжнародного рівня.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар