вівторок, 2 листопада 2021 р.

 

ПОДАРУНОК УКРАЇНИ ДЛЯ ЮНЕСКО


4 листопада  1946 року вважається   днем створення ЮНЕСКО. В цей день набрав чинності Статус організації, затверджений 16 листопада 1945  року  в Лондоні  на установчій конференції представників 44 країн. Сьогодні  ЮНЕСКО  об’єднує  більше ніж 190 країн світу.  Україна стала  її   членом 12 травня 1954 року. Головна мета міжнародної організації – сприяти зміцненню миру і безпеки шляхом  розширення співробітництва народів в галузі  освіти, науки і культури. Місія  ЮНЕСКО – зміцнення інтелектуальній та моральній солідарності людства.


В 1985 році українська художниця Людмила Мєшкова перемагає в міжнародному  конкурсі проектів на оздоблення інтер’єрів ООН  з питань освіти, науки і культури. Майстриня власноруч створює 4 тисячі керамічних фрагментів  для  виконання  монументального панно   на стені  площею в 55 м2. В 1987  році Україна дарує  цій унікальний витвір мистецтва ЮНЕСКО.

Майстриня назвала свою роботу « Земле, флюїди життя і розвитку світам Всесвіту посилай…»:  трави, квіти, дивовижні птахи, схід сонця –  стіна  ожила  в динамічному  русі  композиції…  Відкриття панно було урочистим в присутності всього дипломатичного корпусу, знаменитостей.  Генеральний директор ЮНЕСКО, споглядаючи на роботу художниці, сказав: « Це – Україна».

 «Уся моя творчість  пов’язана з енергіями», - стверджує всесвітньо відома  народна художниця України. Заслужена діячка мистецтв України Людмила Мєшкова. Вона створила свою унікальну техніку  - робота солями металів по кераміці з вправленням коштовних каменів. Твори  українській майстрині прикрашають не тільки штаб - квартиру ЮНЕСКО в Парижі, а й храми, церкви, приватні колекції по всьому світу.



Художниця  втілює  свої мрії у свої  твори:  про рай і гармонію  на Землі. Бажає, щоб люди не спричиняли страждань природі, творили добро, добро і добро, розуміли , любили, співчували один одному.

Немає коментарів:

Дописати коментар