понеділок, 25 жовтня 2021 р.

 

1917-1935 роки. «Український» період

  Пікассо.

Вони зустрілися у Римі. Вже відомий художник Пабло Пікассо і  Ольга Хохлова - балерина українського походження з трупи С.Дягілєва «Руський балет».


«…Він дивився на неї, як хижак на жертву. Він не зводив з неї своїх чорних очей». Художник упадав  за нею з завзятістю тореадора…

«Пабло почав писати мої портрети. Я зрозуміла, що перш за все він є філософ,  а потім художник, експериментатор і новатор. Я закохалась спочатку в його розум…».

 Вважають, що  саме Ольга Хохлова спонукала, надихнула Пабло Пікассо до реалістичного періоду його творчості. Вона не розуміла й не приймала модного тоді направлення в мистецтві – кубізму. Закохана жінка  хотіла впізнавати своє обличчя на його картинах. І закоханий митець відійшов від цієї стилістики на деякій час… Відомі портрети Ольги  в різних жанрах виконання, вони яскраво ілюструють як змінювався  емоційний характер  відносин між подружжям.




Спочатку це були  психологічно реалістичні, повні любові, захвату образом жінки, з часом  на портретах художника було важко впізнати Ольгу – це були безжалісно деформовані фігури  моторошних чудовиськ в загрозливих позах та з великими зубами...




На жаль, Ольга і Пікассо були  людьми з дуже різними уподобаннями, поглядами, звичками, манерами – і це сприяло їх віддаленню один від одного і розлученню через 18 років спільного життя.


«…Цієї ночі над Ніжином літала Душа. Літала понад схиленим Гоголем у сквері, Графським парком, вулицею Воздвиженською, куполами Хрестовоздвиженської церкви, на фасаді якої намальоване на мармурі лице - воно колись належало Душі. Під нею написано рік, місяць, число, коли Ольгу Хохлову хрестили у цій церкві…Пам’ятають, не забули. Душі було приємно»...


В фонді бібліотеки є книжка – повість Тетяни Сидоренко про знайомство, одруження і роки сімейного життя геніального художника Пабло Пікассо і українки з Ніжина –балерини Ольги Хохлової. Це перша книга в Україні про долю відомої танцівниці. Пропонуємо її почитати і  відкрити для себе цікаві факти з особистого життя видатних людей.




Немає коментарів:

Дописати коментар