вівторок, 8 листопада 2022 р.

 


9 листопада українці у всьому світі відзначають надзвичайно важливе свято – День української писемності та мови. З цієї нагоди хотілося б нагадати правильне написання деяких словосполученнь:

 Будь ласка, пишіть окремо

«Будь ласка»                                      

Це усталене словосполучення пишеться окремо, без дефіса та виділяється з обох боків комами.  Це змінене словосполучення «будьте ласкаві».      

На жаль, дехто неправильно пише - «на жаль».                   Теж пишемо окремо та виділяємо комами. Можна уявити речення, де значення слова «жаль» цілком зрозуміле: «На жаль наклався ще й біль». Тим паче, правило працює, якщо між словами можна додати означення до цього іменника. Наприклад: «На превеликий жаль».

Поширена помилка, яку можна почути навіть у публічних промовах: казати «Я рахую» у значенні «Я вважаю».  Це калька з російської.

Протягом осені не стій на протязі.

Ще одна типова помилка: калька «на протязі чогось» замість «протягом чогось». Тому що протяг — це потік повітря, що в замкненому просторі виникає через отвори, розташовані один проти одного. Скажімо: «У квартирі — протяги». Коли ж маємо сказати щось про проміжок часу, слід говорити «протягом» або «впродовж».

Бракує знань, бо був відсутній на уроці

«Відсутній» — так ми кажемо зазвичай про істоту. Якщо ж чогось не вистачає, тоді краще сказати «бракує».




Немає коментарів:

Дописати коментар