вівторок, 15 листопада 2022 р.

             Славетні херсонці

Сьогодні  вся Україна і світ із захопленням і повагою спостерігає за визволенням Херсону і області. Героїчна визвольна операція ЗСУ коштувала великих сил і втрат. Мешканці цього регіону також на ділі довели свою відданість і патріотизм. До війни В Україні Херсонська область асоціювалася з кавунами, динями та морем. Європейці знали про Олешківські піски та дельту Дніпра, а в світі хіба що й чули про Асканію-Нову або найбільший рукотворний ліс.   Чимало херсонців були відомими не тільки в Україні, а й в усьому світі.

Дніпрова Чайка (справжнє ім'я - Людмила Василевська-Березіна) - це українська письменниця та поетеса, яка народилась 1 листопада 1861 року в селі Карлівка Ананьївського повіту Херсонської губернії (нині село Зелений Яр Миколаївської області). Дебютувала Дніпрова Чайка 1885 року в одеському альманасі "Нива", де було надруковано дві її поезії - "Вісточка" та "Пісня". В своїй творчості письменниця переважно зверталась до тематики долі селян, життя інтелігенції та революційних подій 1905 року. Окрім поезії писала п'єси, казки, оповідання та нариси. Низка її казок й досі читають українські мами своїм малюкам на ніч.



Микола Куліш - український драматург, представник Розстріляного Відродження. Народився в Чаплинці 18 грудня 1892 року. Микола Куліш навчався в місті Олешки, де й почав свій творчий шлях. 


Спочатку публікувався у різних літературних альманахах зі своєю поезією, яку писав російською. Потім починає писати російськомовні драматичні твори. Проте перший свій помітний твір Куліш пише українською. Це п'єса "97" про Голодомор в Україні 1921-1922 років, написана 1924 року. Наступного року Микола Куліш переїжджає до тогочасної столиці України Харкова, де вступає до мистецького об'єднання ВАПЛІТЕ й розпочинає співпрацю з театральним режисером Лесем Курбасом в театрі "Березіль". Тут знайомиться з представниками тогочасної української еліти, яка гуртується навколо театру та будинку "Слово". Разом з іншими українськими митцями піддався гонінням радянської влади, був засуджений на 10 років заслання до Соловецьких таборів. 3 листопада 1937 року розстріляний в урочищі Сандармох разом із своїм другом Лесем Курбасом та ще 1109 людьми. Серед найвідоміших творів Миколи Куліша - п'єси "Патетична соната", "Мина Мазайло", "Маклена Граса", "Народний Малахій".




Люко Дашвар (справжнє ім'я - Ірина Чернова) - українська письменниця, сценаристка та журналістка. Народилась в Херсоні 3 жовтня 1957 року. 

Люко Дашвар тричі ставала лауреаткою літературної премії "Коронація слова", а також входить до переліку Золотих письменників України й має відзнаку Книга року BBC (2008 року за книгу "Молоко з кров'ю"). В своєму доробку має понад 10 романів та понад 20 сценаріїв до телефільмів та телесеріалів.



Немає коментарів:

Дописати коментар