вівторок, 27 грудня 2022 р.

 

              Книжка про непересічних українок,

                  наших  сучасниць


У нашій бібліотеці є життєстверджуюча, неймовірно яскрава книжка Мирослави Макаревич "Україна має жіноче обличчя". Видання здобуло перемогу у мистецькому конкурсі «Книжкові проєкти до 30-ї річниці Незалежності України».


«Я за гендерну рівність, — наголошує Мирослава Макаревич. — Але, переконана, Україна має жіноче обличчя, бо наша країна жіночої статі. Та й за демографічними показниками понад половину її жителів становлять жінки. Я ставила собі за мету представити виключно сучасниць з бездоганною репутацією. Немає серед моїх героїнь тих, хто роз’єднує, — лише ті, хто здатний єднати — жінки-творці, жінки науки та культури».



Книжка вражає неординарною обкладинкою з парадоксальними портретами всіх 30 героїнь. Авторка портретів — художниця Маріанна Коцан (творчий псевдонім —  Fi Do) працює переважно у жанрах абстракції. Її роботи зберігаються у приватних та муніципальних колекціях в Україні, у Великій Британії, Китаї, Чехії, Португалії,  Сполучених Штатах.

«Портрети, що увійшли до цієї книги, починалися як дуже-дуже прості малюнки, у часи, коли хотілося простоти й зрозумілості, — ділиться художниця, Маріанна Коцан. — Коли бракувало фарб і площини, коли реальність перетворилася на самі деталі. Поприбираєш увесь надмір — і що там? А там зовсім інший світ, зовсім інші обличчя»

Всі учасниці проєкту "Україна має жіноче обличчя" мобілізувалися з першого дня війни. Як написала одна з них, поетеса та видавчиня Мар’яна Савка: "Ми не маємо права розслаблятися і не працювати на перемогу, ну, просто не маємо права. Залишається робити свою роботу — і все. І чекати. І не впускати зневіру. І триматися за друзів".










Немає коментарів:

Дописати коментар