четвер, 12 січня 2023 р.

            


                Василь Кричевський

      творець нового українського стилю в архітектурі

 12 січня 1873 року народився Василь Кричевський (1873–1952) — автор Тризуба — Державного Герба Української Народної Республіки,



один з дизайнерів грошей і державних знаків УНР, засновник архітектурного стилю українського модерну, художник театру та вітчизняного кіно, самобутній живописець, графік-новатор, майстер декоративно-вжиткового мистецтва.

Василь Кричевський відродив загублене з XVIII віку мистецтво оформлення української книги, був яскравим представником українського імпрессіонізму, був одним з організаторів  Української Академії Мистецтв, керував мистецькою частиною у виробництві великих українських фільмів «Тарас Шевченко», «Тарас Трясило», «Борислав сміється», «Звенигора», «Назар Стодоля» та першого в Україні кольорового фільму «Сорочинський ярмарок».


Василь Кричевський став найхаризматичнішою постаттю українського мистецтва першої половини ХХ століття. Геній Кричевського зміг зробити одну неймовірну річ – він переплавив потужний пласт народного мистецтва і створив оригінальний український напрямок світового модерну. 


Він не мав спеціалізованої ані архітектурної, ані художньої освіти. Усе його навчання було на практиці. Коли у 25 років Кричевський поїхав до Петербурга, щоб вступити до Академії мистецтв, професура, глянувши на його роботи, сказала, що перед ними уже готовий митець.



 Працьовитість Василя була феноменальною: після нього залишилися модерні та конструктивістські будівлі, а його художні роботи заповнюють приватні та музейні колекції від Києва до Каракаса.


І це при тому, що значна частина спадку Василя Кричевського загинула у хаосі кількох воєн.   


 




Немає коментарів:

Дописати коментар