вівторок, 29 серпня 2023 р.

 

Пекло «Іловайського котла»

Сьогодні, 29 серпня, українці згадують загиблих в "Іловайському котлі". Саме 29-30 серпня 2014 року бійці виходили з Іловайська по "зеленому коридору" без зброї, бо такі були умови під гарантію безпеки, колону розстріляли. Загинули 254 бійці. Всього в іловайській операції у серпні 2014 року вбито 366 солдатів, 429 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 24 зникли. Іловайська трагедія так і залишається найутаємниченішою операцією.

 У 2019 році президент започаткував на їхню честь День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Вже написано достатньо книжок про Іловайськ, які побудовані на інтерв'ю з бійцями. Це щоденники, спогади та монологи. Бібліотека пропонує ознайомитися з книжками, які є у бібліотечному фонді.

«Іловайськ» - книжка вийшла у 2015 році та стала однією з перших на тему Іловайська. Це художній роман, але він заснований на розповідях реальних людей. Збираючи матеріал, Євген Положій розмовляв з тими, хто вижив в "Іловайському котлі".

«П’ять секунд, п’ять днів», п’ять років, вічність — такий часовий алгоритм нового роману Євгена Положія. Головний герой, який все життя — у Вільних профспілках, на обох Майданах — бореться за справедливість, зрештою, коли починається війна, йде на фронт і там потрапляє в «Іловайський котел». Тяжко поранений, у складі групи з тринадцяти бійців, намагається вижити в безнадійній ситуації.

«Іловайський щоденник» Романа Зіненка    чесна і відверта книжка. Тут детально описано кожен день боїв за Іловайськ. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців «кривавим коридором» дозволяє читачеві пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок в історії сучасної України, відчути все те, чого зазнали бійці добровольчих батальйонів, а численні фотографії дають можливість краще уявити описані події.

Також Роман Зіненко, колишній морський піхотинець, доброволець батальйону "Дніпро-1", який був у Іловайську з 18 серпня і до виходу з оточення пропонує до прочитання хроніку, яка розписана по днях – з 7 до 31 серпня. Два  томи хроніки "Війни, якої не було" ґрунтується на спогадах близько семисот бійців і офіцерів, журналістських розслідуваннях, фотографіях, відео, звіті тимчасової слідчої комісії Верховної ради. Переважна більшість зібраних автором фактів у книжках була оприлюднена вперше.


Ігор Михайлишин — доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону «Донбас» НГУ потрапив у червні 2014 року. Взяв позивний «Піаніст». У серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами рф. Після вимушеної капітуляції провів 119 днів у полоні. Згодом повернувся на фронт у складі батальйону «Донбас-Україна» ЗСУ.



Немає коментарів:

Дописати коментар