четвер, 22 червня 2017 р.

Бібліотека – книгосховище чи сучасний хаб?

20 червня Благодійний фонд «Бібліотечна країна» та клуб «Наш формат» влаштували  зустріч – дискусію на тему « Бібліотека – книгосховище чи сучасний хаб?».



 Відомий письменник  Віталій Капранов, який розповів присутнім про результати і  враження від поїздки разом з братом по містах та селах країни з метою ознайомлення з бібліотеками: їх  сучасним станом, перспективами розвитку чи існування в майбутньому. Письменник впевнений, що політика децентралізації в державі приведе до зменшення чисельності бібліотек. Хоча сьогодні офіційно заборонено закривати бібліотеки. Зараз на 27 тис. населених пунктів працює 15 тис бібліотек. Це означає, що в  50% місць у людей немає вибору між пляшкою та книгою.






 Віталій Капранов впевнений -  бібліотеки потрібні як державі так і людям. На його глибоке переконання саме вони виконують соціальні проблеми влади й держави. І це треба довести до влади. Митця радує, що в країні є «живі бібліотеки», їх активно відвідують люди. Згадував, як  на зустріч з ними в таких бібліотеках приходило 40 -50 чоловік. Письменники побували в 13 областях в 15 містах. Бачили різні бібліотеки: маленькі, великі, добрі, дуже добрі, перспективні… І впевнені, що бібліотеки потрібні всім. Тому, що у неї багато важливих функцій: культурна, просвітницька, інформаційна, економічна, а особливо -  соціальна. Бібліотекар  обов’язково - соціальний робітник. Письменник вважає, що бібліотеки врятують  її  користувачі. З думками та висновками братів Капранових тяжко не погодитися.

Звіт дослідження стану бібліотечної мережі Шумської громади  Тернопільської області  присутнім представила керівник благодійного фонду «Бібліотечна країна» Люсьєна Шум. Дослідження було проведено з метою оцінки стану,  надання допомоги та сприяння законним інтересам бібліотек.



Немає коментарів:

Дописати коментар