суботу, 18 травня 2019 р.


Шлях додому
Громадська діяльність Рустема Скібіна

Відомий кримськотатарський  художник–кераміст Рустем Скібін переїхав до Києва у 2014 році. Відкрив невеличку творчу майстерню «Тамга-центр». Майстер постійно ініціює проведення  в різних містах України нових виставок, майстер–класів, презентацій, флешмобів, культурологічних благодійних проектів (наприклад, Ланки Ланцюга). Він та його команда займаються наповненням кримськотатарського сегменту Вікіпедії. Подає свої проекти до ЮНЕСКО про захист і збереження кримськотатарської спадщини. Його мета – зберегти в умовах окупації рідної землі культуру, само ідентифікацію, традиції свого народу.  Вже у 2014 році  Рустем почав працювати волонтером в організації Крим SOS. Він  є учасник ом Євромайдану у Сімферополі ще до переїзду з Криму. Після анексії півострова він активно допомагав переселенцям. 31 березня у Стокгольмі Рустем Скібін прийняв участь у флешмобі в межах акції «Об’єднані прапором». Її  учасники розгорнули кримськотатарський прапор, який з 2018 року подорожував країнами світу. Це акція міжнародного громадського руху за де окупацію і солідарність з кримськотатарським народом. 


Художник прийняв участь у проекті  «Візерунки миру».  Він покликаний поповнити колекцію прикладного кримськотатарського мистецтва, яку можна показувати в Україні та за кордоном. І тим самим зберегти культурну спадщину свого народу. 


Важлива мета проекту – реєстрація кримськотатарських орнаментів, як нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Участь творчої майстерні «Тамга-центр» у художньому проекті «Стежка» агенції «АртПоле» - це можливість візуального нагадування про Крим у публічних  простір ах  міст України. Художник-педагог має ідею створення кримськотатарського культурно-ремісничого  центру у Києві. Митець впевнений, що порозуміння, взаємопізнання культур різних народів може прийти скоріше  через культурні взаємовідносини, ніж через політику.


Як художник та громадський діяч Рустем Скібін прагне нести ідеї миру, краси, любові до своєї Батьківщини, своєї культури. Зберегти та популяризувати культурну спадщину, традиції кримськотатарського  народу. І чекає повернення до Криму.

Немає коментарів:

Дописати коментар