четвер, 16 травня 2019 р.


Вишиванка- святий оберіг народу.

«І на свободі, і в неволі
Свята сорочка кожну мить
Під час випробування долі
Від негараздів захистить».

Вишита сорочка вважається символом здоров’я, краси, щасливої долі, родової пам’яті, порядності, вірності, любові, родовим оберегом. Традиційні сорочки бувають різних типів, форм крою, з різного матеріалу, семантики кольорів в залежності від регіону. Символ орнаменту складається з двох частин: історії та прогнозуючої. Орнамент буває геометричним, рослинним, зооморфним. Символіку конкретизує  символіка барв. Вишиванка є святинею та оберегом, вона передавалася з покоління в покоління, з роду в рід. Сорочка – вишиванка оспівана і зображена в різноманітних жанрах народної творчості, українського мистецтва, літератури.


Святкова  книжково-ілюстративна виставка розповідає про історію вишиванки, як українського народного устрою, про  його регіональні особливості, представляє  старі  та сучасні зразки сорочки, яка стала святковим, патріотичним одягом. Цікава стаття з журналу «Дім і сім`я» розповідає про значення кольору візерунків вишиванки, зокрема –білого. Сорочка вишита білим по білому вважається «поемою любові» і має найтоншу енергетику.


                                      «Зміст барвистих візерунків вишиванки
                                                  В житті – основа всіх основ,
                                                  Символізує одночасно
                                                  Свободу, щастя і любов».

В День вишиванки бібліотека пропонувала учням прочитати вірш про вишиванку та отримати в подарунок патріотичну наліпку, також поздоровляла перехожих на вулиці - роздавала закладки - рекламу з віршем про вишиванку.








Бібліотека приєдналась до акції «Вишиванка DAY»  - професійний та народний показ вишиванок- на Поштовій площі. 




Кожен відвідувач бібліотеки сьогодні отримував закладку з рекламою та віршем про вишиванку.

Немає коментарів:

Дописати коментар