четвер, 15 жовтня 2020 р.

Елемент статусу та іміджу.

До Всесвітнього дня краватки

Щорічно 18 жовтня відзначається День краватки. Цей аксесуар має свою цікаву історію. Вважається, що краватка з`явилась більше 150 років тому. Французькому королю Людовику ХIII сподобався елемент форми - шийні хустинки солдат–найманців Хорватії, які зав’язували їх вузлом. Король став носити хустинки з мережева. Цю моду перейняли аристократи з його оточення. Шийну хустинку можна побачити на воїнах китайської теракотової армії, на зображеннях римських воїнів. У французькій мові хустинка отримала назву «сravat» (від французького - хорват). Цей аксесуар одягу став з’являтися в різних європейських країнах.




Сьогодні День краватки відмічають на державному рівні в деяких країнах. Свято має культурно-комерційний характер. В цей день в Хорватії в різних містах краватку вдягають на пам’ятники. В місті Пула велика червона краватка з’являється навколо будівлі Колізею. Проводяться парад «краваткового полку», конкурси, вікторини, майстер–класи із зав’язування краваток.


 
 

Сучасний вигляд краватка набула лише у 1924 році. Американський підприємець Джерсі Лангедорф запатентував свою «ідеальну краватку» - зашиту навскіс із трьох частин тканини.

 

Сучасним великим виробником краваток є китайське місто Ханчжоу. Воно щорічно експортує 200 млн. виробів. Кращими європейськими брендами краваток вважаються: Carlo Visconti, Brioni, Gucci, Hermes, Henderson, luis Vuitton, Valentino, Hugo Boss, Armani, Cianfranco Ferre та інші. Гучне ім’я виробника гарантує високу якість товару. Це компанії з найвищою репутацією, які порадують вишуканим, стильним асортиментом. Їхня продукція - витвори сучасного мистецтва.

 

Найдорожчою і незвичайною вважається краватка вартістю 1500 доларів прикрашена діамантами, яку створив індійський дизайнер. Ще – краватка , яка може змінювати свій колір. (автор – хорватський винахідник Томислав Звонарик). Англійці створили куленепробивну модель.

Яскраві краватки піднімають настрій тому, хто її носить і оточуваним. Сучасний елемент одягу і образу виділяє людину з маси, придає ексклюзивності та індивідуальності. Це особливий елемент іміджу і престижу людини. Першим у кімнату з’являється краватка, потім – її хазяїн. Перше враження від чоловіка будується на основі його головного аксесуару. Важливо, що б він був модним і стильним. Справжній бестселер цього року – моделі початку ХХ ст.. - краватки Віндзор. У 2020 році модні вузькі краватки яскравих кольорів. Актуальні і в смужку. Це варіант для ділового стилю.

Вважається, що краватка підкреслює солідність і елегантність класичного костюму. Існує багато видів зав’язування вузлів. Наприклад, найпопулярніші: Віндзорський, Четвірка, Орієнталь, Кельвін, принц Альберт. Існує найменше 85 способів пов’язування краватки.

.



КРАВАТКА АКТУАЛЬНА ЗАВЖДИ!

Дизайнері створюють нові колекції краваток. Щороку проходять покази чоловічої моди. Так, модна тенденція на 2020-2021 рік не терпить зухвалих форм і кольорів. Домінують моделі класичних форм – середньої долини і ширини.(9 см). Колір: синій, бордо, чорний. Для урочистостей – червоний, малиновий, фіолетовий. З класичним принтом. Головне правило: краватка повинна гармонізувати з костюмом (бути світліше) і сорочкою (темніше).

Людину, яка колекціонує краватки, називають ГРАБАТОЛОГОМ.

 

У Луцьку пенсіонер Олександр Бондар є власником унікальної колекції краваток. Викладав теоретичну електромеханіку в національному технічному університеті. Зараз він – керівник самодіяльності, працює тамадою. Почав цікавитися краватками років 15 тому. Сам мав близько 70 цих аксесуарів до кожної сорочки, піджаку. Одягає краватку навіть, коли йде на город. Зараз в його колекції більше трьох тисяч екземплярів. Глядача вражає розмаїття кольорів та принтів краваток. Вони посортовані тематично: спортивні, патріотичні, з картинками природи, музичні, «професійні», жанрові, рекламні, з копіями відомих картин, новорічно-різдвяні, мультиплікаційні. «Мої друзі не мають проблем із вибором подарунку для мене», - каже Олександр. Вартість колекції він оцінює в тисячі доларів.

Мабуть найбільшу колекцію краваток мав вінничанин Віталій Головенько. За 20 років він зібрав дві тисячі екземплярів і вважає, що став справжнім експертом в моді чоловічого елемента елегантності. Віталій вирішив продати колекцію з аукціону, а гроші віддати на благодійність – на лікування онкохворих дітей.


Відомий український танцюрист Григорій Чапкіс розповідав, що має п’ятсот краваток у своєму гардеробі. І жодної не викидав. До подарованого аксесуару міг заказати новий костюм.

Історія цього аксесуару чоловічого і жіночого одягу – триває!




Бібліотека дякує нашому користувачеві, який надав краватки зі своєї колекції для створення інсталяції "Краватка актуальна завжди!"



 

Немає коментарів:

Дописати коментар