середу, 7 жовтня 2020 р.

Джони Леннон. Людина – епоха 
до 80-річчя від дня народження музиканта

Рей Конноллі в біографії Джона Леннона згадує Нормана Мейєра, який сказав, що музикант «володів генієм духу. Справжній його геній був в умінні спілкуватися. Як дитя свого часу Джон був досконалим. Леннон був частиною оточуючого світу: цей світ надихав його на творчість.

Він відображав його в образах у мелодіях, які ставали і гімнами і колисковими. Він ткав зі слів і музики килими з чудовими життєвими орнаментами…». Американський композитор А.Копленд казав, щоб відчути дух шістдесятих, молоде покоління може послухати платівки «Бітлз». Життя і творчість Джона Леннона стали символом 60-х років. 
Автор біографії музиканта вважав, що Джону  більше подобалась  роль антигероя,  він не захоплювався  популярністю, спокусою бути безсмертним. Він завжди був оригінальним, казав, що думав, робив помилки, був непередбаченим. Це була людина створена із явних протирічь, всередині нього жили різні образи. Він придумував собі різні імена: гуру рок-н-ролу, Доктор Уінстон Обуті, Джонандором Йоко. Справжню любов, популярність Леннон знайшов серед американців. Як композитор, виконавець він пишався тим, що під час демонстрації протесту проти війни у В’єтнамі на Меморіальному цвинтарі у Вашингтоні сотні тисяч людей співали його пісню «Дайте миру шанс».

Свій медовий місяць Джон Леннон і Йоко Оно в 1969 році провели в ліжку в готельному номері, запрошували до себе журналістів, щоб призвати людей займатися коханням, а не війнами. Як політичний активіст музикант сповідував ідеї рівності, братерства, миру і свободи. Це зробило його кумиром і найвідомішою людиною свого часу. Створений ним ансамбль «The Beatles» став мегапопулярним в усьому світі. Джону Ленному належить вислів, що «зараз «Бітлз» популярніші за Іісуса». Після чого мав неприємності.

В 1967 році Джон відмовився від ролі лідера гурту. Став створювати свої пісні, випускати альбоми. Платівка «Imagine” стала візитною карткою співця. В списку 500 великих пісень світу (у 2004 році) ця композиція зайняла третє місце, увійшла в «100 великих альбомів». 

Джон Леннон як актор знімався в музичних фільмах. Як режисер створював кінострічки політично - соціальної тематики. Видав три книжки – це збірки оповідань у стилі чорного гумору. В 1968 році на художній виставці в Лондоні музикант знайомиться з японською аристократкою - художницею – авангардист кою Йоко Оно. У своєму щоденнику вона дізнається, що нарешті зустріла людину, яку може любити всім серцем.
Джон Леннон в своїй автобіографічній книзі писав: Я чекав цього цілу вічність. Я все життя мріяв про жінку з чорним волоссям, широкими скулами, красиву і розумну. Про жінку з душею вільного художника, близькою мені за духом. Я мріяв про жінку азіатської раси. Я зустрів Йоко - і моя мрія збулась. Це єдина жінка, з якою ми схожі у всьому…». Історія кохання цих двох людей вважається однією із найяскравіших у ХХ ст.. У них була одна душа на двох.

Вони були бунтарями і експериментаторами. Займалися творчістю і коханням. Після народження сина Шона в 1975 році Джон відійшов від музики. Присвятив увагу і життя дитині.




Британський рок-музикант, співак, поет, композитор, письменник - легендарний митець Джон Леннон, ім’ям якого названі вулиці, парки, зірки, астероїд, встановлюють пам’ятники, малюють його портрети. Наприклад, українські художники Олег Шупляк, Віталій Щербак - дніпропетровський дизайнер, який присвятив співаку цикл «Джон Леннон - людина світу» - 20 портретів на фоні прапорів різних країн. Образ британського генія є на роботах Леоніда Афремова, Є. Кузовкіна, С.Свіридова.

 






 На сьогодні відомі пам'ятники у Нью-Йорку, Ліверпулі, Гавані, Казахстані, Києві. Перший пам'ятник Джону Леннону в 1990 році був створений в Могилів-Подільському скульптором Олексієм Альошиним.

 

  

Немає коментарів:

Дописати коментар