понеділок, 22 лютого 2021 р.

                                 СВЯТО УКРАЇНСЬКОЇ ДУШІ

 Петро Яцик. Видатний подвижник української культури

 


В фонді бібліотеки зберігся випуск газети «Літературна Україна» від 2001, де опубліковані матеріали  присвячені  першому міжнародному дитячому  конкурсу знавців  української мови. М.Слабошпицький, виконавчій директор Ліги українських меценатів, у своєму інтерв'ю газеті розповів , що в конкурсі взяло участь 200 тис. учнів із 12 тис. шкіл. Також  українські діти з 10 країн світу брали участь в змаганнях через Інтернет. Директор подякував українським письменникам які долучилися до конкурсу з власної ініціативи: М.Сому, Ю.Буряку, А.Дімарову, Л.Вороніної,  Дж.Мейсу та іншим. Багато видавництв на різних етапах змагань нагороджували переможців: Либідь, Смолоскип, Дух і Літера, А-ба-ба-га-ла-ма-га, Обереги, Кальварія, Веселка… Врочисті ритуали нагородження призерів переростали в справжні свята української мови й української книги. Письменники побажали, щоб в майбутньому конкурс звертав увагу на артистизм і живе зацікавлення володіння рідною мовою, на шляхетність слова, щоб конкурс збагачувався справжніми святковими барвами...

Ініціював організацію цього Міжнародного дитячого конкурсу знавців  української мови і став його головним меценатом і почесним президентом  Ліги українських меценатів – Петро Яцик. Який вважав, що діти – це майбутнє України. Важливо пробуджувати в них відчуття повноцінності і престижності рідної мови і патріотизму.  Петро Яцик розкрив ідею широкомасштабного проекту «Вивчаймо  та плекаймо українську мову».  І першим кроком  – заспівом цього задуму став Міжнародний конкурс української мови.

Оцінюючи роль і значення благодійних вчинків українського патріоту з Канади Л.Даценко, віце-президент Національної радіокомпанії України, член наглядової ради Міжнародного дитячого конкурсу знавців української мови, зауважує, що це є фантастична постать в українському меценатстві , і його можна поставити в один ряд з такими визначними людьми як П. Могила, В.Тарнавський, Є.Чикаленко, А.Шептицький.



М.Слабошпицький каже про П.Яцика: важко в український діаспорі Канади знайти такого щедрого жертводавця як він. Перелік всіх його благодійних акцій зайняв би чимало часу. Петро Яцик  виявляв  буквально донорську самовідданість у спонсору ванні всіх видатних українських справ: науки, освіти, культури. Так меценат допоміг у виданні «Енциклопедії українознавства»,  був організатором Центру П.Яцика при Альбертському університеті для вивчення української історії, видання її англійською мовою, Інституту українських студій Гарвардського університету,Освітньої фундації ім..П. Яцика, Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті, спеціального українського відділу в Інституті ім.. Гаррімана при Колумбійському університеті… Сума його пожертв на українські інституції в західному світі перевищує 16 млн. доларів.

 В № 41-42 альманаху «Хроніка 2000» редколегія видання , членом якої був Петро Яцик,  висловлює почуття скорботи з приводу його  смерті і згадує  мудре слово підтримки, поради великого українця,  «людини , яка знала таємницю гармонії матерії і духу, яка набуті подвижницьким трудом будівничого матеріальні цінності переплавлювала в духовні надбання, духовний розвій рідного народу… Він поклав своє серце і свої мільйони на олтар служіння Вітчизні - духовного  її сходження». Нині конкурс  знавців української мови носить  ім’я Петра Яцика. За багатолітню благодійну діяльність його нагороджено  «Почесною відзнакою Президента України», до 80-річчя – орденом князя  Ярослава  Мудрого.


В цьому році виповнюється 100 років від дня народження Великого Українця з далекої Канади, Великого Мецената  - Петра Яцика. Команда департаменту освіти і науки Львівської області готує низку заходів для відзначення ювілею свого видатного земляка.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар