неділю, 19 березня 2023 р.

 

           Кримська тема у творчості Василя Гуріна

 


Гурін Василь Іванович – народився 18 березня 1939 року в с.Первомайське в Криму і, цей величний край був любов’ю всього життя,  надбанням в безмежній кількості етюдів, гірських, морських, степових, міських, сільських пейзажів.  Його роботи світяться яскравим загадковим світлом  і цією любов’ю  наділяють інших.  Кримська природа  давала художникові свіжість сприйняття кольору, його фарби  дзвінкі, світлоносні та прозорі.


 «Я вірю в силу життя, у прекрасне. Про це пишу в своїх картинах. Духовність та культура нас врятує», — вважав Василь Іванович.  Він брав участь у вітчизняних і міжнародних художніх виставках. Твори Василя Гуріна зберігаються в Національному художньому музеї України, Музеї історії Києва, галереях та приватних колекціях України та за її межами.

У 1991 р.  Був обраний першим заступником голови Спілки художників України. Упродовж 1997–2005 рр. — голова Київської організації Національної спілки художників України. Член Національної спілки художників України. Нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня (1998), медалями. З 1969 р. розпочав викладацьку роботу у Київському державному художньому інституті, з 1987 — професор, завідувач кафедри живопису та композиції інституту (нині — Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури. Школа і епоха Василя Гуріна беруть свій початок з отих кримських джерел. Вони сповнювалися новими і новими знаннями, досвідом, збагачувалися працею, творчими пошуками.


 «Етюди Василя Гуріна дають уявлення про настрій художника-поета, художника, який був великим ліриком, романтиком, людиною, закоханою в людей, у світ, в усіх нас з вами, у спілку, в академію», —доктор мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України Олександр Федорук.



Немає коментарів:

Дописати коментар