четвер, 2 березня 2023 р.

Коли вчитель – поклик душі

  • Місце його народження і досі чітко не встановлено, але він є Національною гордістю України.
  • Він приділяв велике значення мові народу і обстоював думку, що кожний народ має право мати школу рідною мовою.
  • Він засуджував царизм за заборону вивчення української мови у школах на українських землях.
  • Він першим поставив виховання на наукове підґрунтя, поєднавши педагогіку з психологією та іншими науками про людину.
  • Його називали «учителем учителів».
  • Педагогічній діяльності він присвятив 15 років.
  • Його прості ідеї, але дуже геніальні, які є основною концепцій видатного педагога, не втрачають своєї актуальності і сьогодні.

Найавторитетніший педагог ХІХ ст., основоположник наукової педагогіки й народної школи, автор праць з теорії та історії педагогіки, це все  Костянтин Дмитрович Ушинський

Дитячі й ранні юнацькі роки Костянтин провів в Україні. Саме тоді мати пробудила у ньому допитливість, інтерес до читання, прищепила любов до України, української мови й культури. Середню освіту він здобув у Новгород-Сіверській гімназії, яка була однією з найкращих на той час. Потім вступив на юридичний факультет Московського університету. Ще будучи студентом, Костянтин давав приватні уроки. Багато читав, вивчав сучасну філософію, захоплювався літературою, мистецтвом, політикою.

Після закінчення університету молодого і перспективного педагога, призначають виконувачем обов’язків професора в Ярославський юридичний ліцей. Він був дуже популярним викладачем, адже його лекції вирізнялися майстерністю викладу й самостійністю мислення. Але згодом був звільнений за демократичний напрям лекцій.

Костянтин Ушинський писав свої праці російською мовою, бо так склалися обставини його життя, та й українська мова була під суворою царською забороною, але він належить до плеяди славетних українських педагогів, належить Україні, з якою завжди був кровно і духовно зв'язаний.

Постійні переслідування підірвали здоров’я видатного педагога. Він їде в Крим лікувати хворі легені. А згодом вирішив остаточно оселитися в Києві. Але трагічної загибелі свого сина Костянтин Ушинський не витримав. 23 грудня 1870 року він помер в Одесі.  А поховали педагога в Києві, на березі Дніпра, у Видубицькому монастирі.

Недовгим, але яскравим був життєвий шлях цієї людини, яка залишила творчу спадщину, що переживе віки. На ідеях «учителя учителів» ґрунтується сучасна, в тому числі й українська педагогіка. Його вчення наслідували українські педагоги Х. Д. Алчевська, Г. Г. Ващенко, Б. Д. Грінченко, М. І. Демков, Т. Г. Лубенець, А. С. Макаренко, С. Ф. Русова, В. О. Сухомлинський, Я. Ф. Чепіга.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар