середу, 14 серпня 2019 р.


Ганна  Валентинович. Вона змінювала історію Польщі.
 На основі рішення польського Сейму 2019 є роком Ганни Валентинович.

-Народилася Ганна Любчик 13 серпня 1929 року в селі   Садове на Рівненщині.
-Працювала змалечку  служницею в родині польського пана. У 20 років пішла в самостійне життя. Працюючи на заводі, захопилася професією кранівниці. Стала профспілковим діячем. На допитах в Служби безпеки засвідчила, що є сиротою, полькою. Не шукала рідних в Україні, боячись за їх долю.
- Дослідники встановили, що  родовід Ганни Любчик сягає знаменитого козацького ватажка Северина Наливайка.
- Приймаючи активну участь в суспільно-політичному русі Польщі, Ганна стала символічною фігурою, захищала права співробітників, могла зорганізувати їх до рішучих дій. Вона вважається «Матер'ю» профспілок. Ганна Валентинович стала одним з авторитетних лідерів  руху «Солідарності», що зіграв визначальну роль в польський історії.

  Свого часу  вона, як і президент Лех Качинський,була вірним соратником Леха Валенси. Тричі була заарештована.
-У 2003 році  видатна діячка Польщі відмовилась від звання почесної громадянки Гданська;
-У 2005 році вона відмовляється від почесної пенсії;
-Все життя Ганна  Любиш-Валентинович сумувала, що недоля розлучила її з родиною.  Але Бог допоміг знайти дорогу до родинного гнізда через півстоліття.
 У 1996 році Ганна нарешті могла зустрітися зі своїми рідними: сестрою Ольгою та братом Василем.


-Останні роки свого життя  літня жінка щороку приїжджала  в рідну  Україну. Загинула в авіакатастрофі 10 квітня  2010 року  під Смоленськом разом з представниками найвищої влади Польщі.
-Ганна Валентинович, українка, уродженка  Рівненщини,нагороджена вищою нагородою Польщі – Орденом Білого Орла,  медаллю Свободи Америки. В знак пам’яті на фасаді школи в с.Садове встановлено меморіальну дошку,  в Польщі видано поштовий конверт і поштова  марка, присвячені легенді « Солідарності».створено документальний фільм про видатну постать, гордість Польщі, України і всього світу – Ганну Валентинович.



  











Немає коментарів:

Дописати коментар