четвер, 22 серпня 2019 р.


Геннадій Книшов. Все життя – служіння людям.

В день державного свята – Дня Незалежності ми згадуємо видатних українців, які внесли значний внесок в розбудову та процвітання своєї батьківщини.
В цьому місяці виповнюється 85 років від дня народження Книшова Геннадія Васильовича, батька української кардіохірургії. Академіка НАН України, директора Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова, Члена Вищої Ради програми «Людина Року», володаря титулу «Вчений року -2002», Героя України. Нашого земляка – солом’янця.

До ювілею вченого його донька Наталя, до речі, теж медик за освітою, видала книжку-біографію про свого відомого батька «Сердце, тебе не хочется покоя». Бібліотека була запрошена на презентацію, на якій були присутні багато друзів, колег, знайомих, пацієнтів Г.В.Книшова. Донька та представники видавничого дому «АДДЕФ-Україна» розповідали про історію створення книги. Наталя Книшова зізналася, що писала не про видатного вченого, це спомини доньки про свого батька, яким його знала і відчувала тільки вона та родина. На сторінках книги жодного офіціозу. На зустрічі панувала дуже тепла, дружня атмосфера. Кожен в залі поповнював свої враження і спомини з виступів інших присутніх. Було відчуття, що сам Геннадій Васильович об'єднував всіх нас в чудовому білому залі Шоколадного будинку. 


Кожен спілкувався, знав його в різних ситуаціях та обставинах: на роботі, в навчанні (Геннадій Васильович мав багато учнів – молодих вчених), на відпочинку. Великий вчений-науковець був яскравою, цікавою, легкою людиною в спілкуванні. Він мав багато захоплень: любив музику, сам співав, знав оперу, мистецтво, тонко відчував природу, був затятим рибалкою, мисливцем. Але рибу, яку він розводив в озері, не виловлював, не готував, не пригощав гостей. Він любив годувати та розмовляти з нею.



Зустріч-презентація тривала декілька годин. Будній день. Пізній вечір. Але ніхто нікуди не поспішав. Було бажання слухати і слухати спомини про чудову, унікальну людину, легку в спілкуванні з людьми різного віку та соціального статусу. І усвідомлювати як нам поталанило знати, спілкуватися і навіть просто жити в один час з такою людиною. Усвідомлювати його величезний внесок в розбудову медичної науки України. Знову дивитися на нього і слухати його «живого» на екрані. Геннадій Васильович народився в Дебальцеве. Часто бував там. Школу, де він навчався, назвали його ім’ям. Вулиці Лікарській в Києві планують надати ім’я Героя України. Родина Геннадія Васильовича була користувачем нашої бібліотеки, неодноразово дарувала їй книжки, журнали.
В 2018 році в Україні була започаткована премія імені Г.В.Книшова «За вірність гуманістичним ідеям і примноження загальнолюдських цінностей», першим лауреатом якої став Олександр Никоненко, ректор Запорізької медичної академії післядипломної освіти, керівник Запорізького центру серцево-судинної хірургії та трансплантації.
На презентації книги генеральний директор загальнонаціональної програми «Людина Року» А.Райцен сказав: «Ця книга є не тільки просвітницького змісту, вона буде зразком, як треба жити, любити життя, людей, як служити батьківщині».
Геннадій Васильович Книшов – людина великого серця – буде жити в пам’яті та серцях багатьох людей. Серед них 8 тисяч пацієнтів, кому він врятував ці серця.





Немає коментарів:

Дописати коментар