четвер, 20 серпня 2020 р.

Україно! Мій рідний краю 

Святиня моя! 



У новітній історії України є дата найважливіша - 24 серпня 1991 року! Це – День народження Незалежної, суверенної держави. Україна відзначає його вже 29-й рік. Тоді відбулась подія, про яку мріяли покоління українського народу впродовж багатьох століть. Шлях до свободи і незалежності вишитий нитками чорними й багряними, ніжністю суворою, муками і полум’ям надій. 

В цей день ми згадуємо вехові події історії. Імена тих, хто поклав життя у визвольних змаганнях за вільну, соборну і єдину українську державу. 
Святкова виставка до Дня Незалежності починається розділом «Несгасні світочі українського духу», присвяченим національним героям України від М.Грушевського, С.Петлюри, Є.Коновальця , І.Франка до В.Стуса, Є.Сверстюка, В.Марченка, В. Чорновола, П.Григоренка, О.Гірника, кращих синів – патріотів України - героїв Майдану Гідності – Небесну Сотню, і героїчних - воїнів захисників державної територіальної цілісності на Сході України. В цьому році трьом з яких була присвоєна найвища державна відзнака – Герой України – за особисту мужність і героїзм при захисті територіальної цілісності і державного суверенітету України: сержант Михальчук С.О., полковник Губанов С.П., молодший сержант Матвіїв Т.Т. Тема розділу представлена в матеріалах: Яневський Д. «Проект «Україна», А.Ткаченко «Знаменитые украинцы», І.Шаров «100 видатних імен України», Ю.Хорунжий «Мужі чину», Д.Чередниченко «Павло Чубинський», «Небесна Сотня», «2014. Хроника года», «З днем народження, Україно!». В.Деревінський «Вячеслав Чорновіл», «Вічна пам'ять героям», «Наш захисник. Ми хочемо жити в мирі!».


"Не зміліє духовна криниця" - розділ ілюструє різноманіття і багатство творчого надбання, потенціалу і енергії українського народу. Культура України - феноменальна, неповторна і самобутня. «Україна – це нестримний потік творчої енергії, це експансія Духу, що «тіло рве до бою», це всеперемагаючий порив угору. До знань. До духовного пробудження. Україна вічна. Як ті універсальні цінності, що сформували її спочатку, - Любов, Справедливість, Свобода, Краса».
Духовна сила української нації в почутті любові до Батьківщини, її природи, історії. У відчутті себе як частини великої цілісності – свого народу. Вишивка, народне малярство, народні традиційні ремесла, пісні – стали національними символами України.


«Високим поетичним словом» - поетична частина святкової виставки представляє творчість сучасних українських поетів, присвячених Україні, її національним героям :
В.Крищенко «Вкраїна буде назавжди», «Свята земля». «Патріоти України». «В тебе віримо, Україно»; В.Стрекаль свою збірку «Реінкарнація» присвятив сучасним подіям і воїнам – учасникам війни на Сході; Книга «Світло на дні бліндажа» О.Іськової–Маклащук – це вдячність захисникам України, волонтерам, яким болить доля рідної країни.
Рядки з передової. Антологія поетів, опалених війною» - презентує творчість поетів , які пропустили через себе війну, доторкнулись до неї безпосередньо;
Представлені збірки з нових надходжень бібліотеки:
С.Бондаренко «Повітряне метро» - поетичні твори присвячені подіям на Майдані, Києву: «Голоси високої сотні», «Зима 2014-го», розділи - «Хрещення Хрещатиком», «У напрямку площі згоди»;
У книжці Н.Розлуцького «Прочани» декілька віршів про Київ;
Антологія сучасної прози «Київські вітражі» - це поетичне полотно про красу і велич нашої столиці – Його Величності Києву!







Вірш «В серці світу моя Україна» Людмили Солончук – лауреатки премії Т.Шевченка – надрукований в «Літературній Україні» за цей рік в № 29-30 заворожує генетичною пам’яттю, болем і ніжною любов’ю авторки до рідної країни. Традиційні українські символи мають у вірші первісний сенс і пронизливе звучання…








«Відкривай Україну» - туристичний розділ виставки пропонує маршрути подорожей мальовничою Україною, кожен куточок якої вражає своїм колоритом та неповторністю: «Подорож по Україні», «Путівник. Київ», «Україна. Путівник». «20 лучших экскурсий по Києву», «3 шляхи Закарпаття». «Навколо Києва. 10 маршрутів вихідного дня», «29 зупинок від Хмельника до Хмельницького», «Коротко, но ярко» - мапа з пропозиціями маршрутів на один-два дні.


Із покоління в покоління передається історична правда , традиції і прагнення народу і його заповіти, любов до своєї великої батьківщини –України. Живе пам'ять - живе віра в її майбутнє процвітання!


Немає коментарів:

Дописати коментар