четвер, 13 серпня 2020 р.


Серпень – місяць Спасів.
Квітка пам’яті, любові і краси.



Серпень - місяць вшанування Богів – Спасів. Традиційно відзначаються три Спаса: яблучний, медовий, хлібний. 14 серпня – святкують медовий Спас та свято Пресвятої Богородиці. Перший Спас називається в народі Маковій, присвячений Спасителю Маковію. В цей день приносять мед Богові на освячення, а після цього споживають його самі.  Назва свята утворилася  шляхом накладання імені Маккавея і співзвучної з ним рослини маку, який дозріває в цей час в Україні.



Мак - сакральний символ української культури, символ батьківщини, родючості, він  здавна росте на нашій землі в кожній оселі, це символ незнищенної пам’яті народу. Мак – символ дівочої чистоти, вроди, молодості і краси, цю червону квітку дівчина вплітає  у свій віночок, косу. Предки вірили, що мак має чаклунські чари і лікувальні властивості.

Рослинна символіка є частиною культури народу відображаючи його історію, середовище, вірування, традиції, особливості побуту, духовних цінностей і ідеалів. Людське життя з глибини віків тісно пов’язано з природою. В давнину люди з повагою ставилися до всього живого. Це було основою духовного розвитку  народу, морального піднесення людини. Святогляд був пов'язаний з флористичними образами, що є символічними та становлять божественне. З найдавніших часів одним з найкращих засобів вираження людських почуттів у повсякденному житті є квіти, які традиційно несуть  в собі не лише емоції, але здійснюють повний зв'язок зі світом прекрасного, є джерелом натхнення, творчих ідей і душевної рівноваги...


Квіти шанувалися в Україні споконвіку. Вони використовувались як декор храму під час свят, в народній обрядовості, пов’язаній з релігійними святами, що свідчить про сакральність квіткової символіки в культурі українців.


Фольклорна тематика об’єднує живопис художників минулих століть і сучасників. Зображення рослин і квітів глибоко вкорінена у традиційній свідомості українського народу.
Червона квітка маку була улюбленим образом зображення художників і майстрів у всіх видих мистецтва. Символіка маку пов’язана з пишністю, красою, родючістю, любов’ю. Ця квітка виконувала роль оберігу -  захисту від злих сил. Образ квітки поширений у поезії, піснях, казках. Її вишуканий вигляд надихав багатьох українських художників. 





Зображення маку зустрічається на багатьох  полотнах Катерини Білокур. Вразила червона квітка художників  М, Приймаченко, В.Зарецького, І. Марчука, О.Дарчук, І.Ковальчук,Є.Демченко,Р.Свередюка,О.Плешкана, В.Сидорука, О.Єня О.Сластьона,Н.Косницьку, О.Полякова, Л.Грейсер. 







Ми знайшли їх картини  у нашому фонді і ілюструємо публікацію.  Наша користувачка художниця Марина Галка надіслала фотографії своїх робіт-розпис таць маками і соняхами.




 Для українських митців художнє осмислення простору має сакральне значення і рослинні символи сприймаються  ними як образ ідеального довкілля, демонструє  гармонію людини і природи, є виразом сутності природної краси, символом духовної досконалості…
В дні серпневих свят хай творчість українських митців буде подарунком всім вам і Вищим силам за щедрий врожай - дари літа.



Немає коментарів:

Дописати коментар